Politiebond ACP

ICT-dossier: `Politietop mist realisme'

Het KBB-beraad, overleg van korpsbeheerders (burgemeesters in lokale driehoek), presenteerde vrijdagmiddag (25 maart) haar visie op hoe het verder moet in het ICT-dossier binnen de politie. Zij adviseren minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om de bestaande computersystemen te vervangen op kosten van de sector. "Er moet iets veranderen, maar dit is een slecht voorstel. De verantwoordelijkheid wordt nu volledig afgeschoven op de politie", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.

De systeemcrash in Noordoost Nederland ligt nog vers in het geheugen. Duizenden collega's hadden geen of beperkt toegang tot de ICT-systemen van de politie. Het korpsbeheerdersberaad stelt in haar advies aan de minister voor om de bestaande systemen te vervangen en dit binnen de reguliere begroting van de sector politie.

`Voorstel onacceptabel'

"Het is iedereen duidelijk dat er iets moet veranderen. Maar het is toch van de gekke dat de sector hier zelf voor moet betalen. De korpsbeheerders stonden immers aan de wieg van de VtsPN en de bestaande systemen. Nu het blijkt dat deze systemen niet werken, mag de sector opeens de portemonnee trekken om deze te vervangen. Het gaat daarbij om honderden miljoenen euro's die betaald moet worden uit de reguliere begroting. Dit gaat niet alleen duizenden banen kosten, maar draagt ook nog eens niet bij aan het perspectief op de langere termijn."

Als de kosten door de sector moeten worden gedragen, dan gaat dit ten koste van de politiesterkte en de lonen. Er blijft daarmee geen geld over om de echte problemen op te lossen en een rechtvaardige CAO af te sluiten. Deze optelsom maakt dit voorstel voor de ACP onacceptabel.

`Papieren werkelijkheid'

De ACP mist in het voorstel ook enig realisme van de politietop in het ICT-dossier. "Door de minister op te roepen om de systemen te vervangen binnen de bestaande begroting laat het korpsbeheerdersberaad zien te redeneren vanuit een papieren werkelijkheid. Mijn werkelijkheid is dat er geen geld is voor wat er echt toe doet. Meer collega's op straat die de veiligheid van burgers garanderen en de werkdruk vermindert van de bestaande collega's. Als dit door de korpsbeheerders niet wordt gezien, gezien het gedane voorstel moet dit haast zo zijn, dan snapt men werkelijk niet wat er speelt bij de politie en in de samenleving. De plannen van het KBB lijken dan ook vooral voor de bühne."
---

25/03/11 15:35

---