Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg (24/03): LFNP, munitie & werkgroep bedrijfsvoering

Het vaste overleg tussen minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en de landelijke politiebonden (ook wel CGOP genoemd) heeft donderdag (24 maart) weer in Den Haag plaatsgevonden. Namens de ACP waren aanwezig voorzitter Gerrit van de Kamp en CBB'er Ronald Jacobs.

Op de agenda stonden o.a. het LFNP, het TNO-onderzoek naar de kwaliteit van de nieuwe munitie en de werkgroep Bedrijfsvoering. Over deze onderwerpen is hieronder meer informatie te lezen.

LFNP

De huidige 7200 functiebeschrijvingen binnen de Nederlandse politie worden dit jaar teruggebracht naar circa 100 landelijk geldende functies. Deze `nieuwe' functies worden vastgelegd in het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP). Vervolgens zullen deze functiebeschrijvingen worden gewaardeerd met een nieuw functiewaarderingsysteem (Fuwa).

Eén van de eerste stappen bij de invoering van het LFNP bestaat uit het vaststellen van de huidige functie van elke politiemedewerker in de brief uitgangspositie. Hierbij zal worden teruggekeken op het tijdsvlak 31 december 2009 tot en met 31 maart 2011. Voor iedere collega zal in de brief op een rijtje worden gezet welke functie(s) hij/zij in deze periode heeft vervuld. Minister Opstelten heeft de vakbonden laten weten dat alle politiemensen de brief met de uitgangspositie in de week van 18 tot 23 april thuisgestuurd krijgen. Op aandringen van de vakbonden is daarbij een bedenkingentermijn van vier weken overeengekomen. Collega's hebben daardoor de ruimte en de rust om een goede afweging te kunnen maken over het al dan niet aanvragen van een functieonderhoud. De ACP zal hiervoor binnenkort ook een checklist op de website publiceren.

Daarnaast houdt de ACP deze weken ook al drukbezochte vakbondsbijeenkomsten in de regio over onder meer het LFNP en de FUWA. Collega's laten zich daarbij goed informeren en krijgen ook vooral een kader mee van de ACP. Hoe zit het onderwerp in elkaar en hoe past dit onderwerp in het geheel van veranderingen die binnen de sector op de agenda staan? De deskundigen van de ACP lichten daarbij ook de verschillende processen toe en welke rol de ACP als vakbond bij het onderwerp en in deze processen heeft. In de april volgen speciale spreekuren over de brief uitgangspositie. Meer hierover en al het laatste nieuwste met betrekking tot het LFNP en Fuwa is te vinden op de speciale pagina www.acp.nl/actueel

Onderzoek kwaliteit munitie

Op verzoek van de vakbonden heeft minister Opstelten door onderzoeksbureau TNO een onderzoek laten uitvoeren naar de kwaliteit van de nieuwe munitie. De belangrijkste uitkomsten op een rij:

1) Knal blijkt niet veel harder dan bij huidige pistool. 2) Er komen geen gevaarlijke stoffen vrij.
3) Meer kruit in de munitie. Schietinstructeurs daarom sneller laten wisselen.

Er komt nog een preventief medische onderzoek. De verwachting is dat de rapportage volgende maand compleet is. De vakbonden zullen, na bestudering van het TNO-rapport, een definitieve conclusie trekken.

Werkgroep Bedrijfsvoering

Vanuit de werkgroep Bedrijfsvoering is onlangs een eindrapport verspreidt. De vakbonden kunnen zich niet vinden in de inhoud hiervan. De ACP heeft daar inmiddels kritisch op gereageerd. Tijdens het volgende landelijk overleg tussen minister Opstelten en de vakbonden (CGOP) zal de voorzitter van de werkgroep Bedrijfsvoering uitleg geven over het rapport en de gang van zaken.

---

25/03/11 16:30

---