Gemeente Eindhoven

Inzet van technologie kan stad veiliger maken

Gemeente Eindhoven heeft een Smarter Cities Challenge Grant toegekend gekregen, een prijs van ICT-bedrijf IBM. Eindhoven gaat met deze Grant data en technologie inzetten om de stad veiliger te maken. De Grant heeft een waarde van ongeveer 400.000 dollar en wordt uitgekeerd in de vorm van gespecialiseerde ICT- expertise.

"Ik ben zeer verheugd met deze Grant," aldus burgemeester Rob van Gijzel. "We werken samen met politie en openbaar ministerie hard aan het veiliger maken van Eindhoven. De gespecialiseerde expertise van IBM kan ons helpen met het krijgen meer en betere informatie, en het verbinden van verschillende soorten informatie. Dat helpt bij het oplossen en het voorkomen van veiligheidsproblemen."

Verbeteren van de veiligheid is een kwestie van lange adem, maar de inspanningen werpen al vruchten af. Op dit moment dalen de criminaliteitscijfers voor bijvoorbeeld
fietsen/bromfiets/autodiefstallen, auto-inbraken, woninginbraken en overvallen, straatroven, zakkenrollen en bedreigingen.

Om slimmer en innovatiever aan de slag te gaan met de veiligheidsvraagstukken van de stad is het Brainport Instituut voor Technologie en Veiligheid (BITV) opgericht. Gemeente Eindhoven werkt hierin samen met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven aan de ontwikkeling en de toepassing van de technologie, innovatie en ICT bij veiligheidsvraagstukken in Zuidoost Brabant. De Smarter Cities Challenge Grant van IBM past goed bij de aanpak van het BITV.

De gemeente Eindhoven ziet meerdere onderwerpen waarop de expertise van IBM kan worden ingezet. Bijvoorbeeld: Welke oorzaken liggen ten grondslag aan het feit dat veel criminaliteit juist in het centrum van de stad voorkomt? Of: Hoe kunnen we beter voorkomen dat een klein deel van onze jeugd intensief in aanraking komt met de politie?

Een aantal ideeën voor de besteding van de grant van IBM.

De criminaliteitscijfers van steden laten zien dat het centrum dé hotspot is voor de meeste delicten. Voor een deel ligt de verklaring voor de hand: in het centrum staan veel fietsen gestald en worden dus ook veel fietsen gestolen. In het centrum zijn veel winkels en is dus veel winkeldiefstal. Maar zijn er meer verklaringen voor? En dus wellicht ook meer oplossingen denkbaar?

Net als andere steden kent Eindhoven hinderlijke en criminele jeugd. Zo'n 85% van de Eindhovense jeugd groeit voorspoedig op, gaat naar school, sport en nog veel meer. 15 % van de jeugdigen behoeft meer aandacht, en 5 % valt onder de noemer risicojeugd. Daarvan komt een klein deel intensief in contact met de politie. Belangrijk is om te onderzoeken of allerlei informatie die beschikbaar is kan laten zien welke jongeren onder welke omstandigheden ontsporen zodat we dat beter kunnen voorkomen in de toekomst.

Voor de aanpak van de georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant werken in de Taskforce georganiseerde criminaliteit de 5 grote gemeenten samen met o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, de
3 politiekorpsen, beide parketten van het O.M, de belastingdienst en de Regionale en Expertise Centra. Belangrijkste opgave is het krijgen van betere informatie zodat er effectiever kan worden opgetreden tegen georganiseerde criminaliteit. Ook hier zou de IBM-expertise kunnen worden ingezet.

Een andere optie zou kunnen zijn dat de IBM-specialisten aan een van de Brabantse universiteiten gastcolleges gaan verzorgen over veiligheid, technologie en beleid, als onderdeel van de ontwikkeling van het Brainport Instituut voor Technologie en Veiligheid (BITV).

Brainport Project Technologie & Veiligheid

In het Brainport Instituut voor Technologie & Veiligheid (BITV) werken overheid en onderwijsinstellingen en publieke en private partijen uit de veiligheidssector samen met technologiebedrijven aan oplossingen voor veiligheidsvraagstukken. De samenwerking vindt plaats in de praktijk, in zogenoemde 'operationele field labs' (OFL's). Voorbeelden zijn de snelweg A69 'Safe Lane'-project, de beveiliging van het bedrijventerrein Ekkersrijt of het project ' Netcentrisch werken' waarin allerlei veiligheidsinformatie op één plaats bij elkaar wordt gebracht en door wordt gegeven aan partners in de veiligheidsketen. Ook de juridisch-maatschappelijke context wordt bekeken, denk bijvoorbeeld aan het beschermen van privacy.

Het BITV is ook een multidisciplinair kennisinstituut op het gebied van Technologie en Veiligheid aan het oprichten. Hiervoor wordt samengewerkt met de Universiteit van Tilburg en de TU/e.

IBM Smarter Cities Challenge

De IBM Smarter Cities Challenge is een competitief fondsenprogramma, waarbij IBM 100 steden in de wereld 3 jaar lang advies en technologische oplossingen biedt. Een gespecialiseerd team van IBM-ers helpt de lokale overheden met analyses en aanbevelingen die moeten zorgen voor groei, betere en efficiëntere dienstverlening naar de stadsbewoners en meer betrokkenheid van de burger. IBM heeft steden geselecteerd die de beste onderbouwing gaven om mee te doen aan de Challenge. Tijdens dit proces hebben verschillende IBM experts zich verdiept in de lokale situatie. Gekeken werd onder meer naar mogelijke verbeteringen in de gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid, sociale diensten, transport en energie.

IBM heeft voor Eindhoven gekozen vanwege diens overtuiging om de stad leefbaarder en veiliger te maken. IBM consultants en technische experts zullen Eindhoven helpen bij het in kaart brengen van de behoeften, waarbij ze gebruik kunnen maken van succesvolle ervaringen van andere steden.

"De behoefte voor slimmer management van steden is nog nooit zo groot geweest", zegt Harry van Dorenmalen, algemeen directeur IBM Nederland. "Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat sinds 2008 meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont, en dat aantal groeit met de dag. Door wegen, scholen, ziekenhuizen, centra voor misdaadbestrijding en elektriciteitsnetten slimmer te maken - onder andere met behulp van ICT - kunnen de bestaande infrastructuren beter benut worden en kunnen de levensomstandigheden van de inwoners worden verbeterd. De Smarter City Challenge Grant zal de gemeente Eindhoven daarbij helpen."
vlnr Albert Kivits, Hoofd Economie en Cultuur, burgemeester Rob van Gijzel en Harry van Dorenmalen, algemeen directeur IBM Nederland vlnr Albert Kivits, Hoofd Economie en Cultuur, burgemeester Rob van Gijzel en Harry van Dorenmalen, algemeen directeur IBM Nederland