Politie Kennemerland

Snellere aanpak geweld tegen hulpverleners

Regio Kennemerland, 25-03-2011

Politie, OM en zorginstellingen ondertekenen convenant

Omgangsvormen in de samenleving verruwen en agressie neemt toe: fysiek en verbaal. Hulpverleners krijgen in toenemende mate te maken met agressie van zowel patiënten, bezoekers of omstanders in zorginstellingen of in de directe omgeving ervan. Zij worden regelmatig uitgescholden, bedreigd, geslagen of gehinderd in hun dagelijkse werk. Daardoor voelen zij zich steeds minder veilig. Sinds 2009 heeft de politie Kennemerland in totaal 242 aangiftes opgenomen vanwege geweld tegen hulpverleners met een publieke taak. In 198 gevallen betrof het geweld tegen politiemensen, in 44 gevallen betrof het geweld tegen hulpverleners met een publieke taak - zoals ziekenhuispersoneel of ambulancebroeders. De afgelopen jaren laten een duidelijke toename van geweld tegen alle medewerkers met een publieke taak zien. In 2010 ging het in totaal om 134 aangiftes, de eerste drie maanden van 2011 staat de teller op 75.

Concrete afspraken
De directies van ziekenhuizen, ambulancediensten en psychiatrische instellingen in de regio Kennemerland én de politie Kennemerland en het OM in Haarlem vinden deze situatie niet langer acceptabel. Gezamenlijk hebben zij concrete afspraken gemaakt over de bestrijding van agressie tegen hulpverleners in de vorm van een convenant. Slachtoffers moeten sneller worden behandeld, daders moeten sneller worden aangepakt en schades moeten sneller worden uitgekeerd. Dit convenant is het resultaat van een publiek-private samenwerking dat vandaag door alle betrokken partijen officieel is ondertekend in het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

Slachtoffers beter bijgestaan

In het convenant is afgesproken dat slachtoffers van fysiek of verbaal geweld door het ziekenhuis of de zorginstelling direct worden bijgestaan. Anders gezegd: medewerkers worden zo min mogelijk belast met administratieve rompslomp als zij schade willen verhalen. Door de politie en het OM worden dergelijke zaken versneld in behandeling genomen. Vervolgens start Bureau Schadebemiddeling (van het OM) zo snel mogelijk met bemiddeling om te komen tot een schaderegeling. Dat gebeurt als er sprake is van materiële schade (in eenvoudige zaken), als de veroorzaker bekend heeft en deze bereid is de schade te vergoeden. Bij fysiek geweld wordt een dader de toegang ontzegd tot een ziekenhuis of een zorginstelling. Als er slechts sprake is van verbaal geweld krijgt een dader eerst een waarschuwing: bij herhaling volgt dan alsnog een ontzegging.

Beroepsgeheim: politie vs zorgsector

Verder zijn in het convenant afspraken gemaakt over het beroepsgeheim. Met name is goed gekeken om het medisch beroepsgeheim goed af te bakenen richting de opsporingsbevoegdheden van de politie, en vice versa. Wat zijn de specifieke bevoegdheden van zowel politiemensen als van medewerkers in de zorgsector? Als iemand bijvoorbeeld met een schotwond zich meldt in het ziekenhuis, mag het ziekenhuis de politie daarover uiteraard niet informeren. Aan de andere kant heeft de politie wel het recht om de kleding van een slachtoffer, bij een ernstige mishandeling op straat, te onderzoeken.

Verder heeft een ziekenhuis of andere zorginstelling nu de mogelijkheid namens een medewerker, die slachtoffer is geworden van geweld, aangifte te doen. Vanwege hun beroepsgeheim zagen in het verleden hulpverleners er vaak van af aangifte te doen. Met de komst van het convenant behoort die belemmering nu tot het verleden.

Ondertekenaars convenant:
Het convenant wordt in alfabetische volgorde door de volgende 10 partijen ondertekend: Arrondissementsparket Haarlem, Connexxion Ambulance Services, GGD Kennemerland, GGZin Geest, Kennemer Gasthuis, Parnassia Bavo Groep, Politie Kennemerland, Spaarne Ziekenhuis, en VZA.