Gemeente Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht 22 maart 2011 110322R

Nieuwe site voor het Waalfront van start: vrijheid in de stad

Op vrijdag 25 maart gaat de campagne van start voor de promotie van de nieuwbouw aan het Waalfront met de presentatie van een splinternieuwe site: www.waalfrontnijmegen.nl. Thema van de campagne is 'Waalfront. Vrijheid in de stad'. De plek van de lancering is de oude pershal van De Gelderlander. Op deze plek komen vanaf volgend jaar 540 woningen, het eerste deel van het Waalfront. Wethouders Kunst en Beerten ' bevrijden' bij de start van het evenement Kunstraffinaderij XL het nieuwe logo voor site en campagne met behulp van bronsgieterij De Olifant.

In het Waalfront, het gebied tussen de spoorbrug en de Energieweg ontwikkelt de gemeente samen met Bouwfonds Ontwikkeling zo'2600 nieuwe woningen en voorzieningen. Het gebied wordt in fasen ontwikkeld. De eerste fase is voorlopig Handelskade genoemd en omvat het gebied waar nu de oude gebouwen van De Gelderlander staan. De sloop van het oude kantoorpand en de pershal van De Gelderlander start in april. Tussen 2012 en 2015 komen er rond de 540 woningen en andere voorzieningen. De bouwwerkzaamheden in het hele Waalfront duren tot 2025.

Vrijheid
Het Waalfront ligt langs de Waal waar nu een oud industriegebied ligt. Het nieuwe woongebied zal straks naar de rivier toegericht zijn en zo gebruik maken van de weidsheid van het landschap. Ook vanuit West omarmt Nijmegen dan de Waal en vormt de rivier een wezenlijk en aantrekkelijk onderdeel van de stad. Omdat het Waalfront grenst aan de binnenstad, maar tegelijk gericht is op de haven en de Waal, is in de campagne gekozen voor het thema 'vrijheid in de stad'. De geneugten van de binnenstad, met alle mogelijkheden om te winkelen en uit te gaan, gecombineerd met wijds uitzicht over de rivier.

Pershal=kunsthal
Om het gebied bekend te maken voor belangstellenden in het Waalfront is de oude pershal de afgelopen maanden door het Ontwikkelingsbedrijf Waalfront (het samenwerkingsverband van de gemeente Nijmegen en Bouwfonds Ontwikkeling) beschikbaar gesteld aan kunstenaars en culturele initiatieven. Kunstenaar Florentijn Hofman bouwde er zijn Uitkijkkonijn (dat nu in het Valkhofpark afgebouwd wordt), theater Spaanse Peper speelde er vier dagen op rij, de beurs Nieuws op Wielen toonde de nieuwste snufjes op het gebied van fietsen en vervoer en komend weekend is het de plek voor de Kunstraffinaderij XL. En last but not least geeft Habana zondag 3 maart er nog een voorproefje voor het nieuwe jaar met muziek en theater.

Belangstellenden die de ontwikkelingen en de bouw in het Waalfront willen volgen kunnen zich aanmelden op de website www.waalfrontnijmegen.nl. Ze krijgen dan regelmatig een update van de ontwikkelingen.

Voor de redactie:
Wethouders Kunst en Beerten openen de Kunstraffinaderij met behulp van bronsgieterij De Olifant om 15.45. Aansluitend start wethouder Kunst de website www.waalfrontnijmegen.nl. Locatie: Voorstadslaan 2, de oude pershal van De Gelderlander. U bent van harte welkom

Kunstraffinaderij XL
Kunstraffinaderij XL is een bijzonder Nijmeegs initiatief waarin de Nijmeegse kunstwereld zich presenteert. Op de driedaagse kunstbeurs zijn er exposities en optredens van kunstenaars, galeries, en artiesten uit de regio en een uitgebreid programma met muziek, performances, workshops en verrassende acts. Kunstraffinaderij XL opent op vrijdag 25 maart om 12.00 uur met een eXtra Small-editie van Mixed Zone met wethouder Henk Beerten. Een bijeenkomst waar ondernemend Nijmegen, culturele instellingen en de creatieven elkaar ontmoeten. Op zaterdag en zondag is Kunstraffinaderij XL van 12.00 tot 18.00 uur open voor publiek. Meer informatie: www.kunstraffinaderij.nl


---