Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 25-03-2011

POËZIE, RELIGIE EN SEKS IN AVRO OPIUM

In het AVRO kunst- en cultuurprogramma Opium bespreekt presentator Cornald Maas wekelijks met enkele prominente gasten het aanbod uit de wereld van kunst en cultuur. Deze week schuiven klassiek zanger en presentator Ernst Daniel Smid, scenarioschrijfster Maria Goos en schrijfster Christine Otten aan om met passie en een kritische blik te vertellen over de hoogtepunten uit het culturele aanbod.

In 1994, bijna dertig jaar na de dood van dichteres Ingrid Jonker, droeg President Nelson Mandela haar gedicht 'Die kind' voor bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse parlement. Hét moment waarop het belang van het werk van Ingrid Jonker voor de Zuid-Afrikaanse cultuur erkend werd. Carice van Houten speelt in de film 'Black Butterflies' de getalenteerde maar door depressies geteisterde dichteres in een door apartheid verdeeld Zuid-Afrika. Schrijfster Christine Otten kwam voor het eerst in aanraking met het werk van Jonker toen zij zelf in Zuid-Afrika was. In Opium praat ze over Ingrid Jonker en de film Black Butterflies, waarin naast Van Houten ook Rutger Hauer te zien is.

Het verhaal van de Johannes Passion is - letterlijk en figuurlijk - al zo oud als de Bijbel. Het muziekstuk is al vele malen als concert in Nederland opgevoerd, maar nog nooit op geënsceneerde wijze. De Nationale Reisopera giet de beroemde compositie van Johann Sebastian Bach in de maand april in een hele nieuwe vorm, waarin we niet alleen het lijdensverhaal van Jezus kunnen horen, maar ook kunnen zien. Zanger Ernst Daniel Smid zong zelf meerdere malen de Johannes Passion en nam voor Opium alvast een kijkje bij de repetities van deze unieke uitvoering.

'Een bijzonder soort muziektheater dat ver buiten de gebaande paden treedt', 'onvoorstelbaar verassend' en 'zonder twijfel de mooiste musical die de laatste jaren geschreven is'. Het zijn slechts enkele kreten uit de vele unaniem lovende recensies die de musical 'Spring Awakening' mocht ontvangen. De musical over een groep studenten die zichzelf, liefde en seksualiteit ontdekt, ging deze maand in theater M-Lab in première. Maar wat is het dat deze musical zo anders en zo succesvol maakt? Geprikkeld door de lovende recensies bezoeken scenarioschrijfster Maria Goos en schrijfster Christine Otten de voorstelling en geven hun oordeel.

Voor meer informatie: Opium.avro.nl

AVRO Opium, dinsdag 25 maart om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2.



Algemene omroepvereniging AVRO