Kijk voor beeldmateriaal in hoge resolutie op: http://bit.ly/i3wa4A

Persbericht

Markt voor William en Kate verzamelobjecten ruim 3 miljard euro ~ opvallende objecten online zoals kotszakjes, condooms en replica's van de verlovingsring ~

25 maart 2011 - Catawiki, 's werelds grootste online catalogus en marktplaats voor verzamelaars, schat de markt voor collectables rond de koninklijke bruiloft van William & Kate op ruim 3 miljard euro. De schatting is gebaseerd op het aantal verzamelobjecten dat zich nu al in de Catawiki-catalogus bevindt, de gemiddelde verkoopprijs en de gemiddelde oplage van een collectable. Deze schatting is exclusief de wettelijke betaalmiddelen en postzegels met de beeltenis van het paar.

Op dit moment bevinden er zich meer dan 1000 verzamelobjecten in de Catawiki-catalogus. Dit aantal is snel groeiend. Verzamelobjecten die in het oog springen zijn onder andere condooms, een koelkast en nagelstickers. De geïnventariseerde objecten zijn te bekijken op de site van Catawiki: http://www.catawiki.nl/royalwedding

"De populariteit van William en Kate is enorm, zo worden er tijdens het huwelijk 1,1 miljoen bezoekers in Londen verwacht. De interesse in verzamelobjecten met hun beeltenis zien we dan ook sterk toenemen", aldus René Schoenmakers, directeur van Catawiki. "Er zijn ontzettend veel verschillende collectables te koop, variërend van borden en munten tot bierpullen, poppen en zelfs kotszakjes. Zolang de populariteit van het paar voortduurt, kunnen zeker de collectables in beperkte oplage in waarde stijgen."

Over Catawiki
Catawiki is de online catalogus van alles dat wordt verzameld. De catalogus wordt net als Wikipedia door de gebruikers zelf aangevuld. Je kunt er gratis je verzameling en zoeklijst in bijhouden. Op basis van de centrale catalogus kun je ook verzamelobjecten kopen en verkopen. Daardoor kun je verzamelobjecten snel aanbieden zonder zelf gegevens en afbeeldingen in te voeren. Ook is zo het prijsverloop van een verzamelobject te volgen. De Catawiki-catalogus heeft voordelen boven papieren verzamelcatalogi: hij is gratis en altijd up-to-date. Er is ook een versie voor de smartphone. Daarmee heb je altijd je verzameling bij je.

De site is in november 2008 gelanceerd met enkele rubrieken. Sindsdien zijn een miljoen verzamelobjecten toegevoegd in 65 rubrieken. Zo staan vrijwel alle in Europa uitgegeven postzegels op de site. Het aantal verkochte items neemt snel toe. Er worden al 450.000 stripboeken en 900.000 postzegels te koop aangeboden. Dit is het grootste aanbod in de Benelux.

De naam Catawiki is een samentrekking van catalogus en wiki. Een wiki is een website waarop bezoekers zelf eenvoudig informatie kunnen toevoegen of aanpassen. De term wiki is bekend van Wikipedia, de online encyclopedie. Het komt uit het Hawaïaans en betekent 'snel, vlug'. In juli 2010 stapten de investeerders Peak Capital en de NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij) in Catawiki. In november 2010 won Catawiki de publieksprijs van de Accenture Innovation Awards. Catawiki is gevestigd in Assen.

###