pharma.be heeft nieuwe voorzitter

25/03/2011 11:31

PHARMA.BE

Sinds 25 maart 2011 is Kris Westelinck de nieuwe voorzitter van pharma.be Hij volgt Jan Van Acker op die op zijn beurt het vicevoorzitterschap overneemt van Kris Westelinck.

"In budgettair zwaar weer willen we samen met de overheid een toekomstgericht geneesmiddelenbeleid uittekenen, met voldoende aandacht voor innovatie, dat gunstig is voor de patiënten, de tewerkstelling en de competitiviteit van onze kenniseconomie. Als voorzitter wil ik actief en structureel samenwerken met de gezondheidspartners aan een win win situatie voor de patiënten, die snel toegang willen tot nieuwe geneesmiddelen, voor het overheidsbudget en voor een kwalitatieve gezondheidszorg. De raad van bestuur en het pharma.be team zetten, in overleg met de gezondheidsinstanties, in op een stabiel en duurzaam regelgevend kader voor de bedrijven om de pole position te vrijwaren van de Belgische pharma valley in R&D, klinische studies, productie, logistiek en export. Ook de continue inspanningen van de sector op deontologisch vlak zal ik naar voren schuiven. Onze belangrijke maatschappelijke rol vereist immers transparante activiteiten en relaties met onze partners", aldus Kris Westelinck.

De (bio)farmaceutische researchindustrie wordt gewaardeerd door de Belgische bevolking (*) vanwege haar R&D van nieuwe geneesmiddelen en haar bijdrage tot onze gezondheid en levenskwaliteit. De sector wordt in ons land ook al tien jaar lang verkozen tot meest aantrekkelijke werkgever. In totaal telt de (bio)farma bijna 32.000 werknemers in België. Zij zijn voornamelijk actief in bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen en/of produceren. Alleen al de R&D van geneesmiddelen levert 4.700 jobs. Geen enkele andere sector heeft zoveel R&D-personeel in dienst. Maar de sector kampt met een moeilijke internationale transitie vanwege veeleisende onderzoeksdomeinen, slinkende octrooiperiodes, strikte veiligheidsvereisten en aflopende patenten. Daarnaast zitten onze buurlanden niet stil. Zij lonken met fiscale en R&D-aanmoedigingen naar de vestigingen in andere EU-landen: België is een doelwit. De Belgische vestigingen van multinationale researchbedrijven kunnen enkel arbeidsplaatsen vrijwaren als zij beter doen dan hun buitenlandse concurrenten.

Kris Westelinck, Managing Director van Pfizer NV en hoofd van de Business Unit Oncology voor België en Luxemburg, is de nieuwe voorzitter. Hij behaalde zijn diploma van doctor in de geneeskunde aan de Universiteit Gent en heeft eveneens een Diploma in Pharmaceutical Medicine van het Royal College of Physicians in het VK, een CEDEP-certificaat van INSEAD in Frankrijk en een managementcertificaat van Ashridge in het VK. Na vijf jaar huisarts werd hij in 1979 werkzaam in de farmaceutische industrie, zowel in België als in het buitenland; eerst bij het toenmalige Sandoz dat in 1997 opging in Novartis, en eind 1998 bij Warner Lambert Benelux. Sinds de overname in 2000 van Warner Lambert door Pfizer Inc. heeft hij diverse sleutelfuncties uitgeoefend bij Pfizer België & Luxemburg.

Jan Van Acker, Algemeen directeur van MSD België-Luxemburg, is de nieuwe vicevoorzitter van pharma.be Jan Van Acker is burgerlijk ingenieur (UGent). Hij heeft een MBA en MS behaald aan het 'Massachusetts Institute of Technology'(MIT). Daarna was hij als consulent actief bij Arthur D. Little (1991). Vervolgens vervoegde hij de farmaceutische sector. Eerst bij Eli Lilly (1993-1998), sinds 1998 bij MSD. Hij heeft diverse sleutelfuncties uitgeoefend, zowel in België als in het buitenland, in het bijzonder op Europees niveau.

(*) http://www.pharma.be/newsitem.aspx?nid=2345

Contact: Leo Neels, Algemeen Directeur, ln@pharma.be, 02 661 91 26 , 0495 50 40 60

Wat is pharma.be?

pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie, groepeert momenteel 140 farmaceutische ondernemingen met een vestiging in België. Als volwaardige partner van artsen, apothekers, ziekenhuizen, overheden en andere betrokkenen heeft zij als missie de bevordering van betere gezondheidszorg door therapeutische innovatie in het domein van de geneesmiddelen voor humaan gebruik. Topprioriteit is dan ook dat de patiënt zo snel mogelijk kan beschikken over de "geneesmiddelen van morgen", die voortkomen uit Onderzoek en Ontwikkeling. www.pharma.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel