Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Zeven nieuwe teeltbedrijven ontvangen duurzaamheidlabel Nature Counts

Barendrecht, 25 maart 2011 - The Greenery maakt zeven nieuwe bedrijven bekend die het duurzaamheidpredicaat Nature Counts ontvangen hebben. De zeven bedrijven die de komende drie jaar het label mogen voeren zijn: Mts Boon, Firma Pater Broersen, Duijvestijn, Themato, Anton van Wijk, Maatschap Meuzelaar en Wim van Wijk. Deze bedrijven zijn allen koplopers in duurzame bedrijfsvoering en onderscheiden zich op het vlak van: energiegebruik, Co2-uitstoot, watermanagement, vermindering van gewasbeschermingsmiddelen en zorg voor medewerkers.

Nature Counts
Twee maal per jaar kunnen kandidaten toetreden tot Nature Counts. Hun aanvraag wordt beoordeeld door een jury van deskundigen die in hun vakgebied werken aan onderwerpen als o.a. gewasbescherming, gezondheid, CO2-gebruik of duurzame handel. Telers of teeltbedrijven die koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid kunnen geselecteerd worden voor het initiatief. De thema's People en Planet zijn daarbij bepalend. Kandidaten worden beoordeeld op de criteria Energieverbruik, Gewasbescherming, Natuur en landschap, Transparantie, Afval, Water en Medewerkers. Om deel uit te kunnen maken van Nature Counts moeten kandidaten uitzonderlijk scoren op één van de thema's en goed op de andere thema's.

Verbreding
Sinds de lancering van het duurzaamheidsinitiatief Nature Counts zijn in totaal 10 bedrijven beloond met het predicaat Nature Counts. Het initiatief is in 2010 gelanceerd door The Greenery om telers die koplopers zijn op gebied van duurzaamheid te profileren en om de sector te stimuleren duurzamer te ondernemen. Het initiatief wint aan bekendheid en steeds meer teeltbedrijven laten duurzaamheid deel uit maken van hun bedrijfsvoering. Ook klanten van The Greenery hebben interesse getoond voor het initiatief en kijken hoe en of het in hun eigen duurzame assortiment geïntegreerd kan worden. Dat zeven bedrijven uit verschillende productgroepen het Nature Counts predicaat toegekend kregen, toont dat de sector de uitdaging van verduurzaming oppakt. Bij de nieuwe Nature Counts bedrijven zitten zowel vollegrondsgroentebedrijven, fruitbedrijven als glasgroentebedrijven.

De Nature Counts bedrijven
Het vollegrondgroentebedrijf Mts Boon streeft ernaar klimaatneutraal te produceren door zonnepanelen en windenergie te gebruiken in haar bedrijfsvoering. Dankzij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en door dierlijke mest in plaats van kunstmest te gebruiken in het teeltproces realiseert zij een Co2 reductie van 135.500kg per jaar. Firma Pater Broersen teelt slasoorten in waterbakken. Dankzij het gebruik van deze techniek is de opbrengst per hectare 12 keer hoger dan in de gewone teelt. Omdat voor het vullen van de bakken zo veel als mogelijk regenwater gebruikt wordt en het water zich in een gesloten circuit bevindt, treedt er een aanzienlijke besparing in watergebruik op en is er geen uitspoeling van meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen naar de bodem of het oppervlaktewater. Het bedrijf van de gebroeders Duijvestijn maakt gebruik van aardwarmte bij de teelt van ronde tomaten. Deze techniek levert een energiebesparing van 90% op en een reductie in Co2-uitstoot gelijk aan het jaarverbruik van 4.000 personenwagens. Het bedrijf beschikt al verschillende jaren

over een energie expertisecentrum en scoort bijzonder goed op gebied van 'Medewerkers' door als leerbedrijf actief te zijn. Het tomatenteeltbedrijf Themato is eveneens een koploper op het gebied van vermindering van energiegebruik en verlaging van de Co2-uitstoot. Het bedrijf is een van de weinige bedrijven die succesvol gebruik maakt van het gesloten kassysteem. In combinatie met warmtewinning en opslag in aquifer (ondergrondse waterbassins) realiseert zij een halvering van de energie-input ten opzichte van vergelijkbare bedrijven. Het hardfruitbedrijf van Anton van Wijk heeft het energieverbruik aanzienlijk teruggeschroefd door een aangepast koelschema en gebruikt de restwarmte van de koelmotoren voor de verwarming van kantoren, werkplaats en kantine. Dat resulteerde in een besparing in gasgebruik van 60%. Anton van Wijk heeft voor zijn appels en peren de Milieukeur certificering. Milieukeur wordt verleend aan producten die, vergeleken met soortgelijke producten, minder belastend zijn voor het milieu. Wim van Wijk gebruikt innovatieve technieken in de gewasbescherming. Die laten hem toe het toepassinggebied van gewasbeschermingsmiddelen met maar liefst 95% te verkleinen. Hierdoor blijft de uitspoeling naar het oppervlaktewater beperkt. Bovendien introduceerde hij een nieuwe techniek van onkruidbestrijding in de hardfruitteelt. Onkruid wordt op een duurzame manier bestreden door hergebruik van spuiwater van een nabijgelegen varkenshouderij. Het gebruikte water heeft een hoog stikstofgehalte en werkt daardoor verbrandend op onkruid. Bovendien heeft stikstof een bemestende werking. Beide bedrijven maken daarnaast gebruik van feromoonverwarring in de bestrijding van fruitmot wat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verder reduceert. De jury loofde de integrale aanpak van verduurzaming op beide bedrijven. Maatschap Meuzelaar teelt ijsbergsla op een vooruitstrevende manier. Dankzij het gebruik van GPS doet zij aan zogenaamde precisielandbouw: tractors worden op het land tot op 1 cm precies aangestuurd. Door enkel daar mest te gebruiken waar ijsbergsla geplant staat gebruikt het teeltbedrijf maar liefst 24% minder kunstmest. Bovendien wordt dankzij het gebruik van het GPS-systeem 5% minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en wordt tot 40% water bespaard door gebruik te maken van een computergestuurde regenboom.

Meer informatie over Nature Counts en de individuele teeltbedrijven is beschikbaar op: www.naturecounts.com

Foto1 (vlnr): Anton van Wijk, Jan Meuzelaar, Dave Smit, Adrie Boon, Wim van Wijk, Martien Duindam Foto2 (vlnr): Anton van Wijk, Jan Meuzelaar, Philip Smits (algemeen directeur The Greenery), Dave Smit, Adrie Boon, Suzanne van der Pijll (jurylid), Martien Duindam, Wim van Wijk