Ingezonden persbericht


Studenten demonstreren in Den Haag tegen onderwijsbezuinigingen

Den Haag, 25 maart 2011 - Studenten uit het hele land gaan vandaag opnieuw de straat op om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen in het onderwijs. Onder de naam "Onderwijs is een recht" zal een demonstratieve optocht door de Haagse binnenstad trekken. Langs de route zullen door studenten en academici toespraken worden gehouden. Met de demonstratie willen de studenten druk uitoefenen op de Tweede Kamer, die rond dezelfde dagen de plannen voor het onderwijs bespreekt. De boodschap die de organiserende groepen willen uitdragen is dat het niet noodzakelijk is te bezuinigen op sociale voorzieningen zoals de kunst en cultuur, de bijstand en natuurlijk onderwijs. "Er is meer dan genoeg geld in Nederland maar dit kabinet kiest ervoor om degene met de minste middelen extra te belasten," vertelt student en woordvoerder Jilles Mast.

Onder de noemer "Onderwijs is een recht" zal vandaag om 13.00 een demonstratieve optocht door de Haagse binnenstad trekken, uit protest tegen de voorgenomen bezuinigingen in het onderwijs zoals de langstudeerboete en algemene bezuinigingen op MBO, HBO en WO. Met deze demonstratie willen de studenten druk uitoefenen op de Tweede Kamer, die rond dezelfde dagen de onderwijsplannen bespreekt. Ook wordt de boodschap uitgedragen dat er alternatieven mogelijk zijn voor de overheidsbezuinigingen.

Steun

Linguïst and politiek activist Noam Chomsky, die onlangs in Nederlands was, heeft een steunverklaring gestuurd voor de Nederlandse studenten die zich verzetten tegen de plannen van het huidige kabinet: "The attack on public education in the US and UK and elsewhere in the West may bring short-term benefits to small sectors of concentrated wealth and power, but it is a very serious blow to the population at large, and to prospects for a decent society in the future. The protestors in the Netherlands -- like those in Tahrir Square, Madison Wisconsin, and many other parts of the world -- are in the forefront of global struggles for basic rights, freedom, and democracy, and merit full and committed support. A great deal is at stake." - Chomsky http://bit.ly/fd0nsx

Ook actievoerders in de vervoerssector steunen de actie van de studenten: "Onderwijs en openbaar vervoer liggen allebei onder vuur. Wij hebben dezelfde overheid tegenover ons. Wij, de werknemers in het openbaar vervoer in de 3 grote steden, verklaren ons bij deze solidair met jullie strijd." http://bit.ly/fCro7m

De demonstratie wordt georganiseerd door een aantal onafhankelijke studenten comités uit het hele land en wordt gesteund door onder andere de Haagse Studentenvakbond. Na afloop van de demonstratie zal er een landelijke, informele, bijeenkomst zijn, waar studenten in gesprek gaan over de toekomst van de studentenprotesten.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht