Dienstenbond CNV


25 maart 2011

Uitgebalanceerd cao-akkoord Rabobank

CNV Dienstenbond heeft samen met de andere vakbonden en Rabobank een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe Rabo-cao voor de periode 2011-2012. CNV Dienstenbond is tevreden met het resultaat.

Voor de Rabo-medewerkers is een loonstijging van 1,5% per 1 juli 2011 overeengekomen. Daarnaast krijgen de medewerkers per 1 oktober 2011 een verhoging van hun persoonlijk budget met 0,4%. De contractduur is 14 maanden, dus de cao loopt van 1 mei 2011 tot 1 juli 2012. ,,Dit is een nette loonstijging voor de komende periode", aldus CNV-onderhandelaar Sandra Hendriks.

Duurzaamheid en vaderschapsverlof
Naast loon heeft CNV Dienstenbond met Rabobank afspraken kunnen maken in het kader van duurzaamheid. Alle medewerkers die met het OV reizen (vanaf 6 km) zullen hun volledige reiskosten vergoed krijgen. Hendriks:,,Dit is een mooie stap om het gebruik het van openbaar vervoer te stimuleren en daarmee het duurzaam maken van arbeidsvoorwaarden."
Daarnaast is het vaderschapsverlof uitgebreid van 2 naar 5 dagen. ,,Ook dit is in het licht van de huidige politieke ontwikkelingen een mooie stap."

Seniorenverlof
De seniorenverlofregeling, die het voor medewerkers van 57 jaar en ouder mogelijk maakt om minder uren te werken, is in het akkoord in een ander jasje gegoten. ,,Rabobank wilde deze regel graag afschaffen'', zegt Hendriks. ,,We hebben ons hiertegen verzet en bewerkstelligd dat de huidige regeling per 1 januari 2014 weliswaar verdwijnt, maar dat alle medewerkers, vanaf die datum 0,2% extra gaan opbouwen in hun persoonlijk budget. Op die manier krijgen ook jonge medewerkers iets extra's waarmee ze kunnen sparen voor verlof in de toekomst. Een goed compromis.''

Sociaal statuut
Helaas bleek het afspreken van een sociaal plan voor Rabobank een brug te ver. CNV Dienstenbond heeft er daarom voor gekozen strenger te gaan toezien op de toepassing en uitvoering van het bestaande Sociaal Statuut. Hendriks: ,,Wij zullen nu veel vaker bij reorganisaties bij op de lokale Rabobanken ons gezicht laten zien en zo zorgen voor goede afspraken voor de boventallige medewerkers. Blijkbaar is dit de enige manier om het goed te kunnen regelen."

CNV Dienstenbond legt het resultaat met een positief stemadvies voor aan de leden.