Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: Studenten demonstreren in Den Haag op 25 maart

Studenten uit het hele land zullen op vrijdag 25 maart opnieuw de straat op gaan om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen in het onderwijs. Onder de naam "Onderwijs is een recht" zal een demonstratieve optocht door de Haagse binnenstad trekken waar op diverse plaatsen, waaronder het Plein, toespraken gehouden worden. Met de demonstratie willen de studenten druk uitoefenen op de Tweede Kamer, die rond dezelfde dagen de onderwijsplannen bespreekt. Ook wordt de boodschap uitgedragen dat er alternatieven mogelijk zijn voor de bezuinigingen op sociale voorzieningen. "Het is ronduit belachelijk dat dergelijk bezuinigingsmaatregelen steeds weer de zwakkeren raken," vertelt student en woordvoerder Jilles Mast.

Na het breedgedragen protest op 21 januari op het Malieveld vinden de studenten het opnieuw tijd de straat op te gaan. "Hoewel er 15 000 studenten de straat op gingen, die dag, is er door de overheid niet geluisterd. Nog diezelfde dag liet Rutte weten dat hij de plannen toch door zou zetten," legt Jilles uit. "Dat pikken we niet, en daarom wordt het tijd dat we opnieuw de straat op gaan." De afgelopen maanden zijn er meer protesten geweest tegen de bezuinigingen. Zo kende Utrecht een drie dagen durende bezetting van een gebouw van de universiteit, en ook in Amsterdam werden gebouwen bezet. "En we zullen doorgaan met actievoeren, tot de plannen van tafel zijn", aldus Jilles.

De demonstratie wordt georganiseerd door een aantal onafhankelijke studenten comités uit het hele land, en wordt gesteund door onder andere de Haagse Studentenvakbond. Rond 13.00 uur zal de demonstratie vertrekken vanaf het Spuiplein, en zal zijn weg vervolgen langs onder andere de Hofvijver richting het Plein. De eindlocatie van de demonstratie is de Koekamp. Na afloop van de demonstratie zal er rond 17.30 een landelijke, informele, bijeenkomst zijn in de Haagse Hogeschool, waar studenten uit het hele land met elkaar in gesprek kunnen gaan over de toekomst van de studentenprotesten.

----------
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht