Gemeente Soest

Soest sluit zich aan bij Jeugdcultuurfonds Utrecht

22 maart 2011

Soest heeft al sinds 2009 een Jeugdcultuurfonds. Vanaf dit jaar sluit de gemeente Soest zich aan bij het Jeugdcultuurfonds Utrecht. Met deze regionale samenwerking wordt het onder andere gemakkelijker om een aanvraag in te dienen, omdat professionals dat voortaan kunnen doen via een speciale website.

Aankomende vrijdag 25 maart, vindt de ondertekening plaats in de Plantage te Soest. In 2011 is er in Soest geld beschikbaar voor minimaal 42 kinderen of jongeren en een maximum van 350 euro per aanvraag.

Wat is het Jeugdcultuurfonds?

Het Jeugdcultuurfonds is er voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 18 jaar, die om financiële reden geen lid kunnen worden van een toneelclub of les kunnen nemen aan een muziekschool of andere instelling voor actieve kunstbeoefening.

Wie kunnen het aanvragen?

Het Jeugdcultuurfonds van de provincie Utrecht richt zich op de professionals die werken met deze groep kinderen uit de jeugdzorg en het onderwijs. Zij verzorgen de aanvragen en de inkomenstoets. Het geld gaat rechtstreeks naar de instellingen of personen die de kunsteducatie verzorgen. Het Jeugdcultuurfonds werkt hiermee volgens de methode van het Jeugdsportfonds.

Hoe werkt het

Met de bijdrage uit het Jeugdcultuurfonds kan bijvoorbeeld het lesgeld of de instrumenten betaald worden. Het geld wordt altijd door een intermediair aangevraagd die werkt in de omgeving van het kind, bijvoorbeeld een leraar op school of iemand van Bureau Jeugdzorg. Er is gekozen voor een systeem waarbij de culturele instelling, vereniging of winkel de rekening rechtstreeks naar het Jeugdcultuurfonds stuurt.

Aanvragen

Een intermediair kan een aanvraag indienen via de landelijke site www.jeugdcultuurfonds.nl en vervolgens kiezen voor de regio Soest. De procedure volgt dan vanzelf en binnen twee weken is de aanvraag afgerond en kan het kind of de jongere starten met de cursus. De cursusgids met lokale lessen/cursussen voor de jeugd van 4 t/m 18 jaar maakt het kiezen makkelijker, zie www.cultuurpuntsoest.nl

Het Jeugdcultuurfonds in Soest wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Soest. Het Jeugdcultuurfonds Utrecht wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht en ZIMIHC huis voor amateurkunst.