Universiteit Leiden

Fotoâs Zilveren Camera in Leiden

De winnende fotoâs van de Zilveren Camera-wedstrijd zijn te zien op een tentoonstelling op NS-station Leiden van 25 maart tot 15 april 2011. Tineke de Ruiter, docent en onderzoeker bij Photographic Studies, geeft kritisch commentaar op de foto die de Zilveren Camera won.

Zin en haast

Evert-Jan Daniels (1968) won de Zilveren Camera met zijn foto van drie politici: Wilders, Rutte en Verhagen die na 111 dagen onderhandelen het besluit hebben genomen een âminderheidskabinet met gedoogsteunâ te formeren.

Evert-Jan Daniels (1968) won de Zilveren Camera met zijn foto van drie politici: Wilders, Rutte en Verhagen die na 111 dagen onderhandelen het besluit hebben genomen een âminderheidskabinet met gedoogsteunâ te formeren.

Volgens het juryrapport is er aan de drie heren te zien dat zij er zin in hebben en vervolgens zegt de jury: âZe hebben ook haast, haast die Daniels op het juiste moment vastlegde. Er zit dynamiek in de foto, symmetrie. En hoe langer je naar deze foto kijkt, des te meer je erin kunt zien, zoals de lust van de politici om Nederland te gaan hervormen. Ze stralen dat in ieder geval ook uit. Daniels laat niet alleen de onderhandelaars zien, hij toont ook hoe ze gezien willen wordenâ.
Blijkt die haast uit het feit dat in ieder geval twee van de heren hun rechtervoet naar voren steken en wordt de dynamiek gesuggereerd door de manier waarop hun broekspijpen aan hun benen kleven? Was het lezen van fotoâs maar zo gemakkelijk.

Kleding

Beroemd is het televisiedebat tussen Kennedy en Nixon in 1960, dat onder andere door de manier waarop de twee kandidaten gekleed waren (Nixon in een slecht zittend ouderwets pak en Kennedy in een modern gesneden kostuum) en het zelfvertrouwen dat Kennedy uitstraalde hém uiteindelijk de winnaar maakte.
Alle spindoctors zullen deze casus kennen en trachten uitstraling van politici tijdens debatten of portretten voor de media te dirigeren, maar journalistieke fotoâs die in een âsplit secondâ worden gemaakt zijn moeilijker te controleren. Zo zijn Rutte, Wilders en Verhagen geportretteerd in slecht zittende en verkreukelde pakken. Waarom denken mannen altijd dat zij één knoop moeten vastmaken?

Glimlach

Twee van de drie heren hebben een glimlach op het gezicht. Bij Verhagen zijn de mondhoeken weliswaar opgetrokken, maar een glimlach is het niet geworden. Stralen zij werkelijk lust om te hervormen uit? Dat is maar de vraag. Het duiden van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal staat in de kinderschoenen. Het Facial Action Coding System (FACS), in 1978 ontwikkeld door Paul Ekman en Wallace V. Friesen (en waarop de televisieserie Lie to me is gebaseerd), wordt weliswaar nog steeds met argusogen bekeken. Maar een van de expressies die het veelvuldig analyseert is de lach, waarbij het onderscheid maakt tussen een opzettelijke, oneerlijke lach en een onopzettelijke eerlijke lach, te herkennen aan samentrekking van bepaalde gezichtsspieren. Nadere bestudering van de foto van Daniels met behulp van FACS zou ons misschien heel andere zaken laten zien, dan het juryrapport ons nu wil laten geloven.

Niets te zien

Maar misschien blijft uiteindelijk de verzuchting van Rudy Kousbroek uit 1984 wel het meest geldig bij het zien van deze foto: ââ¦dat aan een foto van een politicus letterlijk niets te zien isâ¦iemand moet gefotografeerd worden omdat hij al zo vaak gefotografeerd isâ.

(16 maart 2011 - Tineke de Ruiter)

Links


* Master Film and Photographic Studies

* Zilveren Camera-tentoonstelling op Centraal Station Leiden
* Zilveren Camera