Veilig Amsterdam

criminaliteit: gebrek aan opvoeding?


Debat: Jeugdoverlast en criminaliteit: gebrek aan opvoeding?

22 maart 2011

Op vrijdag 25 maart 2011 organiseren stadsdeel Oost en stichting Argan het derde debat in de serie 'Verbinden in Oost'. Het thema voor dit derde debat luidt: Jeugdoverlast en criminaliteit: gebrek aan opvoeding?

Bij het debat zijn onder meer Fatima Elatik (stadsdeelvoorzitter Oost), Jan Dirk de Jong (criminoloog VU/auteur van het boek "Kapot moeilijk"), Gert Ockers (chef wijkteam politie Linnaeusstraat), Ed Beemsterboer (gebiedscoördinator Stichting Aanpak Overlast Amsterdam) en Geert-Jan Stams (hoogleraar Forensische orthopedagogiek UvA) aanwezig.

Wij nodigen u van harte uit om op vrijdag 25 maart 2011 bij het debat aanwezig te zijn en mee te praten. Het debat is van 18.00 tot 21.00 uur in productiehuis Nowhere (Madurastraat 90 te Amsterdam). Het debat vindt plaats onder leiding van Kamran Ullah (presentator) en wordt afgesloten met een optreden van de Lijpe Chickies (rap-act).

Net als in de rest van Amsterdam kent stadsdeel Oost problemen met betrekking tot jeugdoverlast en criminaliteit. Denk aan hangjongeren die voor overlast zorgen bij omwonenden, aan vandalisme, intimiderend gedrag op straat, maar ook aan ernstige zaken als woninginbraken, berovingen en overvallen. De focus in het debat ligt bij jongeren die zich schuldig maken aan overlast en kleine criminaliteit. Is dit gedrag een uiting van pure verveling of spelen diepgewortelde oorzaken een bepalende rol? Is hangen op straat een onschuldig vertier of het begin van een criminele carrière? Zijn buurtbewoners soms te wantrouwend en achterdochtig, waardoor overlastgevend gedrag wordt versterkt? Wie is vervolgens verantwoordleijk voor het gedrag van deze jongeren? Zijn alleen de jongeren op hun gedrag aanspreekbaar of spelen ouders ook een rol?

En hoe zit het met de maatregelen die de overheid neemt tegen hangjongeren en criminaliteit op straat? Zijn straatcoaches, toezichthouders, buurtvaders en wijkagenten afdoende maatregelen om overlast tegen te gaan? Of zijn hardere maatregelen noodzakelijk, zoals cameratoezicht, preventief fouilleren, huisuitzetting en straatverboden? Welke maatregelen hebben effect en leiden daadwerklijk tot een gevoel van veiligheid en vertrouwen van de buurtbewoners? Welke rol spelen de ouders van overlastgevende jongeren? En waar dient de aandacht naar uit te gaan: het bestrijden van jeugdoverlast en criminaliteit, of naar het voorkomen daarvan?

U kunt zich voor het derde debat op 25 maart 2011 aanmelden door een e-mail te versturen naar debatoost@argan.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hasna Elbaamrani (projectmedewerker) via h.elbaamrani@argan.nl. De overige debatten in deze reeks vinden plaats op 20 april en 30 september. Op 18 november 2011 vindt de slotbijeenkomst plaats.

---