Gemeente Stichtse Vecht

Gemeente ondertekent plan Natura 2000

Donderdag 24 maart hebben alle betrokken partijen het ontwerp herinrichting Bethunepolder en de bijbehorende verklaring officieel ondertekend. De ondertekening volgt op een intensief proces waarin de gemeente Stichtse Vecht, de provincie Utrecht, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente Amsterdam, Waternet, Staatsbosbeheer en de twee bewonersverenigingen BBB en BTOM samenwerkten om tot een gedragen plan en een verklaring te komen. In de verklaring is een goede basis gelegd waarin de belangen van de gemeente en haar inwoners goed zijn beschermd. Met de ondertekening gaat de gemeente de komende jaren meewerken aan de uitvoering van de plannen.

Natura 2000 is een Europees netwerk van natuurgebieden waarin belangrijke flora en fauna voorkomen. Natura 2000 wil deze planten en dieren duurzaam beschermen. Onderdeel van deze plannen is het vernatten van de Bethunepolder. Gemeente Stichtse Vecht wil graag meewerken aan dit project onder de voorwaarden dat de belangen van de grondeigenaren in dit gebied goed zijn beschermd. De laaggelegen Bethunepolder ligt ten oosten van Maarssen-dorp, en is heel belangrijk voor de drinkwatervoorziening van Amsterdam. Het plan is om in de toekomst minder kwelwater uit de polder weg te pompen. Daardoor wordt de polder natter en kan zich natte natuur ontwikkelen. Ook stroomt er dan minder water uit de omgeving naar de Bethunepolder, zodat het gebied rondom de polder natter blijft en minder zakt.

Wat houdt de verklaring in

Er is twee jaar gesproken over dit plan, mede omdat de bewoners van de Bethunepolder schade aan hun huizen en ondernemingen vrezen wanneer het waterpeil hoger wordt. In de verklaring die gemeente Stichtse Vecht wil ondertekenen is vastgelegd dat het waterschap AGV natschade als gevolg van verhoging van het waterpeil zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Mocht der toch natschade ontstaan, dan zal de schade door het waterschap AGV worden gecompenseerd. Er zijn vooraf afspraken gemaakt en er is geld gereserveerd, zodat de grond- en huiseigenaren weten waar zij aan toe zijn. AGV zal de belanghebbenden hierover informeren.

Het gebied is in peilvakken opgedeeld. Bij de verklaring zit een kaart waarop precies staat aangegeven hoe hoog het waterpeil mag zijn in ieder peilvak. Op deze manier is duidelijk waar de polder nat mag worden om de natuurontwikkeling een kans te geven. Tegelijk wordt voorkomen dat andere delen van de polder te nat worden waardoor problemen kunnen ontstaan voor het vee dat er graast, de sportvelden en de huizen.

De ondertekenaars van de verklaring