Dans op Museumplein startschot voor wervingsacties Helden Race ~ Fondsenwervers dansen voor goededoelen-loopwedstrijd op 10 juli in Amsterdam ~

Amsterdam, 25 maart 2011

Op het Museumplein in Amsterdam vond vandaag een zogenaamde 'flashmob' plaats. Rond half 4 verzamelden de dansers zich op het plein. De 'heldendans' markeerde de lancering van de Helden Race - de eerste hardloopwedstrijd voor goede doelen in Nederland - en is een ode aan alle particuliere fondsenwervers die zich hiervoor inzetten. De doelen die meedoen aan de Helden Race zijn onder andere Greenpeace, Vluchtelingenwerk en KWF Kankerbestrijding.


1ste Helden Race in Nederland
De Helden Race is een (hard)loopwedstrijd van 6 km die op 10 juli aanstaande wordt gelopen in het Amsterdamse Bos. Iedereen die fondsen wil werven voor een goed doel, groot of klein, kan meedoen. Lopers moeten minimaal 300 euro ophalen om op 10 juli aan de start te mogen verschijnen. Het is de eerste keer dat de Helden Race in Nederland wordt georganiseerd.

Al meer dan 20 goede doelen zijn geregistreerd als begunstigde van de race. Grote fondsen zoals Greenpeace, Vluchtelingenwerk en KWF Kankerbestrijding, maar ook al een aantal kleinere stichtingen zoals De Vrolijkheid, 2men2gambia en Todos. Om mee te mogen doen moet het goede doel geregistreerd zijn als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Fondsenwerven via Social Media
Door de website www.2011.heldenrace.nl kunnen de lopers eenvoudig via internet fondsen werven. Iedere deelnemer maakt hiervoor zijn eigen pagina aan en kiest zijn goede doel. Dankzij directe links naar sociale media zoals Facebook en Gmail kunnen eenvoudig donaties worden gevraagd aan vrienden, familie en collega's, die vervolgens direct online hun bijdrage kunnen overmaken.

"De Helden Race is de eerste loopwedstrijd in Nederland waarbij de gezamenlijk inspanning voorop staat", zegt Guillaume Desnous, initiator van de Helden Race. "Samen een inspanning leveren voor een goede zaak die je aan het hart gaat, dat is de essentie. Het is de eerste keer dat in Nederland een loopwedstrijd wordt georganiseerd waarbij alle lopers zich inzetten voor een goed doel."

De Helden Race is een initiatief van het Franse Alvarum, en online fundraising platform dat door meer dan 100 goede doelen in Frankrijk wordt gebruikt om jaarlijks enkele miljoenen euro in te zamelen. De Franse variant 'Course des Héros' ontving in 2010 de Franse innovatieprijs voor fondsenwerving, ondermeer omdat het bijdraagt aan het positieve imago voor het werven van fondsen. In Frankrijk werd in het 1ste jaar 300.000 euro opgehaald, een bedrag dat naar verwachting dit jaar zal worden verdubbeld.

Dit jaar wordt de race voor het eerst ook in Nederland gelopen. Voorjaar 2012 volgen Brussel en Berlijn. Streven is om binnen enkele jaren in iedere Europese hoofdstad een heldenrace voor goede doelen te organiseren.