Hoogte AOW-bedrag op agenda Tweede Kamer dankzij burgerinitiatief


Platform AOW-Omhoog boekt resultaat

Amsterdam, 20110325 -- Binnenkort zal in een plenaire zitting van de Tweede Kamer gediscussieerd worden over de hoogte van het AOW-bedrag. Dat is afgedwongen met het in januari j.l. ingediende burgerinitiatief “AOW-bedrag omhoog”. De Tweede Kamer blijkt vorige week donderdag besloten te hebben dit burgerinitiatief te accepteren op voorstel van de Commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Het burgerinitiatief van ruim 41.000 handtekeningen wil dat de AOW weer op niveau gebracht wordt door de in de loop der jaren ontstane welvaartsachterstand van ca. 17% ongedaan te maken; vervolgens moet de AOW welvaartsvast blijven.

Van de tien tot dusverre ingediende burgerinitiatieven is dit het vierde burgerinitiatief in de Nedelandse parlementaire geschiedenis dat voor behandeling is toegelaten. Struikelpunt was meestal dat een onderwerp de afgelopen twee jaar niet in de Kamer aan de orde geweest mag zijn.

“Het punt van verhoging van het AOW-bedrag is heel opvallend niet echt aan de orde geweest”, vertelde Helma Neppérus (VVD), voorzitter van de Commissie Verzoekschriften in het programma Lunch over de kloof tussen politiek en burger. “Het geeft ons in de commissie een goed gevoel, en dat is echt van politiek links tot politiek rechts, als je kunt zeggen: hé, dat is er een die wel aan de voorwaarden voldoet.” Zij voegde hier aan toe: “Het valt mij op dat er vaak een professionele organisatie achter zit, maar bij de groep AOW Omhoog hadden de mensen het echt zelf gedaan.”

Het indienende Platform AOW-bedrag Omhoog is blij met de erkenning van de Kamer dat over de hoogte van het AOW-bedrag nog nooit een principiële discussie heeft plaatsgevonden. Roel Walraven, oud-wethouder Sociale Zaken van Amsterdam en voorzitter van het Platform: “Met name de ouderen die alleen van de AOW moeten leven, voelen het al jaren in hun portemonnee dat zij steeds meer tekortkomen. Maar de politiek heeft dit altijd laten liggen. Met dit burgerinitiatief zal de Kamer hier nu echt aandacht aan moeten gaan besteden.”

Verreweg de meeste handtekeningen zijn verzameld op de ouderwetse manier: langs de deur, op markten en bijeenkomsten. Bij de start van het burgerinitiatief was digitale ondertekening nog niet mogelijk, dat kwam pas in de loop van 2009. Daarbij komt dat zeker de mensen uit de oudere generaties met alleen AOW geen internet hebben, of niet zo internetvaardig zijn. Maar ook veel mensen onder de 65 hebben getekend.
De verzamelde 41.000 handtekeningen zijn het topje van de ijsberg. “Het blijkt dat veel mensen pas onlangs van het burgerinitiatief hebben gehoord, en zich nog graag willen aansluiten. Dat kan!” aldus secretaris Jaap Duppen van het Platform. Er is nog gelegenheid om adhesie te betuigen via de website http://www.aowomhoog.nl. Hier zullen ook de verdere stappen van het Platform “AOW-bedrag omhoog” worden bekendgemaakt.





Stichting Platform AOW Omhoog