Gemeente Heerlen

Elephant Parade in 2011 naar Heerlen
Vrouwen laten Heerlen opnieuw glimlachen

Na steden als Rotterdam, Antwerpen, Amsterdam, Kopenhagen en Londen komt de Elephant Parade in 2011 naar Heerlen. Van 25 maart tot en met 25 mei 2011 zijn in en om het centrum van Heerlen 30 manshoge en handbeschilderde kunstolifanten te bewonderen. De olifanten zijn ontworpen door lokale, regionale en Thaise kunstenaars. Na afloop van de openluchttentoonstelling worden de kunstolifanten geveild bij pensioengroep APG in Heerlen. De netto opbrengst van de veiling gaat naar de Elephant Family, het grootste olifanten-goede doel ter wereld, dat zich inzet voor het behoud van de Aziatische olifant.

De bonte olifantenparade wordt georganiseerd door de stichting 'Vrouwen laten Heerlen glimlachen'. De stichting hoopt met de Elephant Parade het succes van de beeldententoonstelling 'Alledaagse mensen' in 2008 te evenaren. "Het is de bedoeling om met de Elephant Parade Heerlen weer als centrumgemeente van Parkstad Limburg op de kaart te zetten", zegt Margriet Kousen, voorzitter van de stichting. "De olifanten zullen net als de beelden van 'Alledaagse mensen' bij veel mensen een glimlach op het gezicht toveren. Door de diversiteit aan deelnemers aan de Elephant Parade proberen we zoveel mogelijk mensen aan te spreken en daarnaast steunen we ook nog een goed doel. En uiteraard hopen wij dat na de veiling een aantal olifanten in Heerlen blijft doordat ze door particulieren, ondernemers of instellingen worden aangekocht."

Kunstenaars
Verschillende kunstenaars hebben al vrijwillig hun naam verbonden aan het initiatief. Zo heeft Jack Poels, bekend als zanger van de Limburgse band Rowwen Hèze, toegezegd een olifant te beschilderen, als ook Marte Röling. Naast professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland krijgen ook jonge creatieven de kans om hun werk te laten zien: leerlingen van een school uit Welten zullen hun eigen olifant ontwerpen.

Tijdelijke winkel

De Elephant Family wordt niet alleen gesteund door het veilen van de kunstolifanten, maar ook door de merchandising en randactiviteiten van de Elephant Parade. Zo zijn er straks in een tijdelijke winkel vijf maten handbeschilderde miniatuurolifanten in een gelimiteerde oplage te koop, zal er een fotoboek worden uitgegeven met alle Heerlense olifanten en worden er in de winkel workshops gegeven waarbij mensen zelf een mini-olifant kunnen beschilderen.

Financiering

Een van de prioriteiten van het collegeprogramma voor de komende vier jaar is het versterken van het centrum van Heerlen. Het stimuleren van de levendigheid is daarbij een belangrijke factor en daarom draagt de gemeente E 35.000,- bij aan de Elephant Parade. Dat is E 10.000,- meer dan gebruikelijk. Deze extra bijdrage uit Buurtgericht Werken wordt verstrekt omdat er gerichte activiteiten plaatsvinden om de verbinding te leggen tussen de Elephant Parade en de buurten. Naast de gemeentelijk bijdrage is de stichting op zoek gegaan naar sponsoren om de expositie mogelijk te maken. Inmiddels kan de stichting rekenen op bijdragen van de Provincie Limburg, de hoofdsponsoren; Media Groep Limburg, Stienstra Vastgoed BV, Aevitae, Cadac Group Holding BV, Weller woningcorporatie, en de sponsoren; VOC vastgoed ontwikkelingscentrum, Thuis & Partners, Kasteel Ter Worm v.d Valk, Mediaan, GaiaPark, APG, Obvion, Van Melik Food Groep, TCN.

Heerlen, 21 mei 2010