Ingezonden persbericht


Jubilerend Liszt Concours verhoogt prijzengeld

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Liszt Concours is het prijzengeld voor de aanstaande, negende editie éénmalig verhoogd naar ruim E 60.000 euro. Vanwege dit jubileumjaar hebben oud-voorzitter Eugène de By en zijn echtgenote Tineke een schenking gedaan die het mogelijk maakt de Henk de By Aanmoedigingsprijs eenmalig te verhogen naar E 8.000; het bestuur heeft daarop besloten de Tweede en Derde Prijs op te hogen naar respectievelijk E 15.000 en E 10.000.

De Henk de By Aanmoedigingsprijs is vernoemd naar de in 1990 overleden mede-initiatiefnemer van het Liszt Concours en is in 1999 ingesteld door zijn neef Eugène de By bij zijn afscheid als voorzitter van het Concours. De prijs wordt uitgereikt aan de beste pianist jonger dan 22 jaar, met uitzondering van de finalisten. De Henk de By Aanmoedigingsprijs wordt tijdens de Finale Solo op vrijdagavond 8 april uitgereikt door Eugène de By.

9de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours
25 maart t/m 9 april 2011 | Utrecht Vredenburg Leidsche Rijn Kaarten via www.vredenburg.nl of 030-2314544

Liszt Concours
Het Liszt Concours wordt elke drie jaar in Utrecht gehouden en is in vijfentwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze muziekconcoursen ter wereld. Het Concours is geheel gewijd aan de pianomuziek van Franz Liszt. Deze exclusieve aanpak, de uitgebreide carrièrebegeleiding én de vele internationale concertengagementen voor de Prijswinnaars geven het Liszt Concours een geheel eigen karakter. Naast het prijzengeld van meer dan E 60.000,- krijgt elke prijswinnaar een uitgebreid Career Development Programme. Dit programma is een persoonlijk traject voor de drie Prijswinnaars om hun carrière de best mogelijke ondersteuning te bieden op professioneel en artistiek gebied. Voor bijna drie jaar vertegenwoordigd het Liszt Concours de Prijswinnaars in Nederland en daarbuiten en ondersteunt hen in de rol van concertmanager. Daarnaast bestaat het programma onder meer uit een de internationale release van een cd, een website, mediatraining en ondersteuning bij de artistieke presen tatie. De drie Prijswinnaars van het Liszt Concours 2008 hebben inmiddels meer dan 150 concerten gegeven in 25 landen over de hele wereld.

Prijzen 9de Liszt Concours
Eerste Prijs: E 20.000 + Career Development Programme

Tweede Prijs: E 15.000 + Career Development Programme

Derde Prijs: E 10.000 + Career Development Programme

Henk de By Aanmoedigingsprijs: E 8.000 | Prijs van de Muziekkritiek: E 5.000

Van Lanschot Bankiers Publieksprijs: E 3.000

Jubileumjaar
Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours viert het 25 jarig jubileum en de tweehonderdste geboortedag van Franz Liszt met een speciaal programma. Zo komen de winnaars van de eerste editie in 1986 opnieuw bij elkaar in een bijzondere jubileumserie. Daarnaast organiseert het Liszt Concours samen met de Universiteit Utrecht en de Franz Liszt Kring van 1 t/m 3 april 2011 een internationaal wetenschappelijk congres over de pianist, de componist en de persoon Franz Liszt. Als klap op de vuurpijl betreden alle negen Eerste Prijswinnaars het podium tijdens een speciaal Liszt Concours Lustrumconcert op Liszts 200ste geboortedag, zaterdag 22 oktober 2011, in Vredenburg Leidsche Rijn. Alle activiteiten zijn te vinden op www.liszt.nl.