Ingezonden persbericht


Vierde euregionale scholenrace met solarkarts

HEERLEN/AVANTIS (11 maart 2011) Voor het vierde achtereen-volgende jaar wordt de Solland Avantis Solar Kart Race verreden. Op vrijdag 25 maart strijden tussen 10 en 13 uur vier scholen met vijf teams uit de euregio om de bekers en de eeuwige roem.

Dat doen ze in 'zonnewagentjes' die de leerlingen zelf hebben geconstrueerd. Het spektakel speelt zich opnieuw af op het European Science & Business Park Avantis in Heerlen/Aken.

In de tien weken die aan de race voorafgaan, bouwen de leerlingen traditionele, op benzine rijdende woestijnbuggy's om naar karts met elektromotoren. De energie komt van een accu en een zonnepaneel. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een pitstoprace, behendigheidsrace en snelheidsrace. Om 13 uur wordt, voor een wisseltrofee, een open klasse verreden waaraan ook het bedrijf Solland Solar met een zelfgebouwde bedrijfskart meedoet. Een strijd tussen studenten en techneuten!

Tegen 13.30 uur worden de winnaars gehuldigd. De eerste-prijswinnaar krijgt E 500,- van Kamer van Koophandel Limburg als stimulerings-bijdrage voor de afdeling techniek van de winnende school. Evenals voorgaande jaren verzorgt Solland Solar een open dag voor leerlingen, hun ouders en andere bezoekers aan het evenement. Ook over Wijk van Morgen, het lopende project op Avantis, wordt voorlichting gegeven. Veilig Verkeer Nederland is aanwezig om met de slogan: 'Maak van de nul een punt' zoveel mogelijk mensen ervan bewust te maken dat zij zelf de verkeersveiligheid in de hand hebben.

Dit jaar zijn er drie segways aanwezig om uit te proberen. Dit elektrisch aangedreven, eenpersoons vervoermiddel vraagt enige behendigheid om je er snel en soepel mee te kunnen verplaatsen. Een uitdaging dus om een ritje te maken.

De Solar Kart Race is te danken aan het euregionaal project Grensverleggend Opleiden, dat liep van april 2006 tot juli 2009. Het was gericht op de verwezenlijking van een doorlopende leerlijn vanuit vmbo naar mbo van de opleiding mechatronica. Door scholen, het bedrijfsleven en Kamer van Koophandel werd op die manier actief aan de weg getimmerd om de uitval bij leerlingen tegen te gaan en ook om techniek aantrekkelijker te maken en te houden. Mechatronica is een combinatie van werktuigbouwkunde (metaalbewerking en constructieleer), elektrotechniek (pneumatiek en hydrauliek) en informatica.

**********************EINDE PERSBERICHT****************



Ingezonden persbericht