Provincie Noord-Brabant

25 maart 2011

Ruimte voor de vlinder

Brabant komt in actie om de vlinder - ambassadeurssoort voor biodiversiteit van de provincie - een steuntje in de rug te geven. De vlinderstand gaat vooral achteruit omdat het aantal inheemse bloemen afneemt. Daarom stelt de provincie alle Brabantse gemeenten tien kilo bloemzaad ter beschikking. Gedeputeerde Peter van Vugt (Ecologie) komt woensdag 30 maart naar Nistelrode, Boxtel en Rucphen voor de start van de actie.

De vlinder is met reden gekozen als ambassadeurssoort. Het gaat namelijk niet goed met de vlinder. Van de soorten die oorspronkelijk in Nederland voorkwamen, is nog maar tweederde over. En daarvan wordt de helft nu bedreigd met uitsterven. Bovendien geeft de vlinder een goed beeld van de toestand van natuur en milieu.

Tijd voor actie! De komende weken zaaien 65 van de 67 Brabantse gemeenten het bloemzaadmengsel in. Bij elkaar levert dit een oppervlakte van ruim 25 voetbalvelden aan kleurige bloemenvelden en wegbermen op. De provincie zorgt daarnaast voor nog eens 25.000 m2 bloeiende bermen en taluds op provinciale wegen.

N.B. Graag nodigen wij u uit voor de opening van de actie Ruimte voor de vlinder. Hieronder het programma.

Natuurcentrum Slabroek, Erenakkerstraat 5 te Nistelrode (Veghel, Landerd, Uden, Bernheze, Oss en Uden)

9.30 uur Ontvangst met Maashorstkersenflap

9.40 uur - Welkomstwoord door Jos van der Wijst, voorzitter Stichting Natuurcentrum Slabroek - Presentatie mobiele tentoonstelling 'Biodiversiteit in je achtertuin' door Jos van der Wijst

10.00 uur Uitreiking vlinderzaadpakket door gedeputeerde Peter van Vugt aan de wethouders van Veghel, Landerd, Oss, Uden en Veghel.

10.15 uur Kinderen van de basisschool De Korenaer uit Oss zaaien samen met kinderen van de Edith Steinschool uit Veghel de berm bij natuurcentrum Slabroek in.

10.30 uur Presentatie Handboek Speelleertuin door studenten van de HAS en leerlingen van de Edith Steinschool uit Veghel.

10.45 uur Gelegenheid om te kijken bij de mierenles en/of in de tentoonstelling van natuurcentrum

De Groene Poort, Bosscheweg 80 te Boxtel (15 gemeenten Duurzame Driehoek: Midden Brabant)

13.00 uur Ontvangst met introductie over bezoekerscentrum De Groene Poort door Joep van de Akker

13.15 uur Ontwikkelingen binnen de Duurzame Driehoek door de heer B. Eigeman (voorzitter Stuurgroep)

13.25 uur Presentatie jubilerend B - team Oisterwijk door de heer J. van Hezik

13.35 uur Uitreiking vlinderzaadpakket door gedeputeerde Peter van Vugt aan de wethouders van de 15 gemeenten van de Duurzame Driehoek

13.40 uur Kinderen en wethouders zaaien samen een veldje op het terrein van de Groene Poort in

Heemtuin Rucphen, Handelstraat 7 te Rucphen Rucphen, Etten-Leur, Roosendaal, Zundert en Halderberge

15.00 uur Ontvangst met introductie over de Heemtuin Rucphen door Mans de Jong (beheerder)

15.15 uur Betekenis van de Heemtuin voor de lokale bevolking door Martien de Bruijn (voorzitter Stichting Heemtuin / wethouder Rucphen)

15.25 uur Bezoek aan de Heemtuin en inzaai van een akkerrand door kinderen

15.45 uur Wandeling terug door tuin