Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 25 maart 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In de beleidsnota Algemeen Regeringsbeleid is voorzien dat het Centraal Referentieadressenbestand (CRAB) als officieel adressenregister wordt opgezet tijdens deze legislatuur. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het CRAB-decreet. Hierdoor wordt het CRAB erkend als authentieke geografische gegevensbron voor adressen in Vlaanderen vanaf 1 juni 2011. De regering neemt ook akte van het ontwerp van ministerieel besluit dat de CRAB-specificaties vaststelt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel de samenstelling van de technische werkcommissie Visserij binnen de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij. In het te wijzigen besluit worden de middenveldorganisaties vermeld die vertegenwoordigers voordragen voor de technische werkcommissie Visserij. Er wordt tevens bepaald hoeveel vertegenwoordigers deze organisaties kunnen voordragen. Door de overname van de activiteiten in Oostende door de Zeebrugse Visveiling nv moet het besluit dan ook worden aangepast. Er wordt nu voorzien in de voordracht van twee vertegenwoordigers door de Vlaamse Visveiling nv. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

In juli 2008 introduceerde de Vlaamse overheid met het project Innovatief Aanbesteden een nieuwe aanpak voor het stimuleren van innovatie. Innovatief Aanbesteden is het aankoopproces waarbij de overheid innovatieve oplossingen aankoopt voor socio-economische uitdagingen of het verbeteren van de dienstverlenende functie van de overheid. In een eerste fase, 2008-2010, is aan capaciteitsopbouw gedaan via een aantal projecten. De Vlaamse Regering beslist nu het actieplan Innovatief Aanbesteden verder te zetten in de periode 2011-2012 en de delegatie aan de bevoegde minister voor innovatie, om maximum 10 miljoen euro vast te leggen voor uitgaven rond innovatief aanbesteden, te verlengen voor deze periode voor de verdere operationalisering van het Actieplan. Tevens verlengt ze de delegatie aan elke Vlaamse minister om tot maximum 1 miljoen euro vast te leggen en te besteden aan uitgaven voor cofinanciering rond innovatief aanbesteden, voor de periode 2011-2012.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering keurde op 9 juli 2010 het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2010-2014 (VAPA) goed. Ze keurt nu het voortgangsrapport hiervan goed en gelast de bevoegde minister het voortgangsrapport over te zenden aan het Vlaams Parlement. De bevoegde minister voor armoedebestrijding zal voor 1 mei een nieuwe nota voorleggen aan de Vlaamse Regering, met het oog op een versnelling en verdieping van de uitvoering van VAPA en rekening houdend met de alarmerende cijfers voor kinderarmoede. De Vlaamse Regering engageert zich ook om bij elk nieuw ontwerp van reglementering of beleidsmaatregel rekening te houden met de doelstellingen en maatregelen uit het VAPA. Elk lid van de Vlaamse Regering zal tegen eind 2011 de doelstellingen en acties uit het actieplan binnen zijn bevoegdheden uitvoeren en voorstellen doen voor de bijsturing van het actieplan.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Naar aanleiding van een arrest van het Grondwettelijk Hof moet de kieswetgeving voor de lokale en provinciale verkiezingen aangepast worden. Daarnaast zijn aanpassingen nodig aan de huidige kieswetgeving, die ondoorzichtig is en verspreid in verschillende federale wetten, zonder logische indeling. Bedoeling is te komen tot een geïntegreerde regelgeving voor de lokale verkiezingen in één omvattend decreet. Na advies van de Vlaams Adviesraad voor Bestuurszaken en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering daarom haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de organisatie van lokale en provinciale verkiezingen, dat het Gemeentedecreet, het Provinciedecreet en het ocmw-decreet wijzigt. Tegelijk keurt ze, ter aanvulling van het vermelde ontwerpdecreet, een ontwerp van bijzonder decreet definitief goed. Dat bevat bepalingen die een weerslag kunnen hebben op de evenredigheid van de zetelverdeling. Het ontwerpdecreet en het ontwerp van bijzonder decreet worden nu ing ediend in het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De overlegstructuren voor het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap zoals ze zijn opgenomen in het besluit van de Vlaamse Regering over het oprichten van basis- en tussenoverlegcomités, zijn niet meer aangepast aan de huidige structuren. Daarom wordt het besluit nu, na overleg in het Hoog Overlegcomité - Vlaamse Gemeenschap en Vlaams Gewest, door de Vlaamse Regering definitief aangepast, zodat er één basisoverlegcomité komt voor het GO! dat bevoegd is voor de centrale administratieve diensten. Tegelijkertijd worden nog enkele andere artikelen van dat besluit geactualiseerd. Zo komt er ook voor de VRT en het UZ Gent één basisoverlegcomité en worden de vermeldingen over de Vlaamse Opera, SERV, IWT en het Vlaams Centrum voor Onderwijsgebonden Sport (VCOS) die ondertussen niet meer van toepassing zijn, geschrapt. Het nieuwe besluit heft de vorige op en brengt de nog geldende teksten samen in één besluit.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de dadingovereenkomst en de overeenkomst tot vestiging van de hypotheek rond de erfpachtovereenkomst op het kasteel Beaulieu in Machelen. Ze machtigt de bevoegde minister de nodige initiatieven te nemen om deze overeenkomst te finaliseren, af te sluiten en te ondertekenen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent bijna 204.000 euro subsidie toe aan de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de Universiteit Gent voor de registratie en follow-up van suïcidepogingen in Vlaanderen in de periode 2011-2012.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

In het kader van de stimulering van een inclusief ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen herbevestigt de Vlaamse Regering de aanstelling van de vzw Vlaamse Ouderenraad voor de periode 2011-2015. Ze kent ook 330.000 euro subsidie toe voor het werkjaar 2011 en keurt de beheersovereenkomst met de vzw Ouderenraad goed.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Bram Van Braeckevelt volgt Gert Van Hees op als lid van het Raadgevend Comité bij het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de horizontale samenwerking van het departement Mobiliteit en Openbare Werken kent de Vlaamse Regering een subsidie van zo'n 242.000 euro toe aan Antwerp/Flanders Port Training Center (APEC) vzw voor het project 'Beurzen APEC seminaries'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In uitvoering van het arrest van 15 juni 2010 van het Hof van Beroep in Brussel in de zaak tussen NV Aswebo en het Vlaamse Gewest, duidt de Vlaamse Regering respectievelijk 58.356,58 euro en 5.213,45 euro aan als lasten die nagekomen moeten worden door het Vlaams Fonds voor Lastendelging.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Om de bewaking van de woonkwaliteit in Vlaanderen te optimaliseren, zijn wijzigingen aangebracht in het Kamerdecreet, het Heffingsdecreet en in de Vlaamse Wooncode. Hierdoor moeten ook de bestaande uitvoeringsbesluiten rond kwaliteitsbewaking worden aangepast, zodat ze aansluiten bij de nieuwe decretale regeling. Zo moeten de verwijzingen naar de aangepaste decreetsbepalingen aangepast en gecorrigeerd worden, moeten er inhoudelijke vernieuwingen komen en aangepaste procedures. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het besluit goed dat diverse besluiten rond kwaliteitsbewaking wijzigt. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Het decreet over de diepe ondergrond voorziet een regelgevend kader voor het opsporen en het winnen van koolwaterstoffen en voor de geologische opslag van koolstofdioxide, overeenkomstig de Europese richtlijnen. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het uitvoeringsbesluit bij dit decreet goed. Het besluit wijzigt ook enkele andere besluiten om uitvoering te geven aan wijzigingen in Europese richtlijnen hierover. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de MiNa-raad, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering beslist de vzw Projectencentrum Don Bosco niet te erkennen als Centrum voor Deeltijdse Vorming. Ze volgt hiermee het advies van de erkenningscommissie.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Door het decreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2010 is een programmatiestop ingevoerd. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan de Vlaamse Regering nog programmatieaanvragen goedkeuren, na een advies van de VLOR, van de administratie en de onderwijsinspectie. De Vlaamse Regering keurt nu het besluit goed met de overhevelingen, programmatie van structuuronderdelen en programmatie van scholen van het voltijds secundair onderwijs. Het gaat om 90 goedgekeurde aanvragen, op een totaal van 294 dossiers.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Historisch gegroeid bedrijf N.Z.M. GRIT nv in Dessel'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Polderhoek' in Zonnebeke, voorlopig vastgesteld op 23 juli 2010, te verlengen met zestig dagen.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1299749661373

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.