Ingezonden persbericht


|PERSBERICHT                                                      |
|                                                                 |
|Deventer, 25 maart 2011                                          |
|                                                                 |
|Beter beheersen van wateroverlast in Delft met inzet van 'Slim   |
|meten en monitoren'                                              |
|Project 'Slim meten en monitoren' ontvangt Europese subsidie     |
De aanpak van wateroverlast in een stad als Delft vraagt om een gedetailleerd en actueel inzicht in het functioneren van onder meer oppervlaktewater, grondwater en riolering. Een gezamenlijk initiatief 'Slim meten en monitoren' gaat dit inzicht verbeteren door de ontwikkeling van een innovatief meet- en monitoringsysteem.

Innovatieproject krijgt Europese subsidie
'Slim meten en monitoren' is een gezamenlijk innovatieproject van de gemeente Delft, Hoogheemraadschap van Delfland, TU Delft, Witteveen+Bos en Munisense BV, begeleidt door de Kennisalliantie. Het project heeft onlangs Europese subsidie toegekend gekregen uit het programma 'Kansen voor West'.

Het project 'Slim meten en monitoren' wordt in de periode 2011 tot 2013 in Delft uitgevoerd. Naast een slim meet- en monitoringsysteem voor het waterbeheer geeft het project de betrokken overheden een innovatief instrument in handen om beleidskeuzes te onderbouwen en deze actief te communiceren met burgers via een informatieplatform. Aan de hand van dergelijke informatie kan goed onderbouwd en effectief worden ingegrepen in geval van dreigende calamiteiten.

Beheer van wateroverlast wordt direct zichtbaar
Straten en snelwegen die blank staan, volgelopen riolering en water in kelders van woningen en bedrijven. In oktober 2010 liepen delen van Delft nog onder water als gevolg van hevige regenval. De overlast maakt duidelijk dat water een belangrijk onderdeel uitmaakt van de ruimtelijke inrichting van een stad. Water is zowel 'boven als onder de grond' aanwezig in onder andere grachten, fonteinen, als neerslag, in de riolering of beneden het maaiveld als verontreinigd grondwater. Door klimaatverandering zal wateroverlast in de toekomst vaker voorkomen. Dus is het belangrijk dat we maatregelen treffen.

In het project 'Slim meten en monitoren' wordt in twee praktijksituaties kennis ontwikkeld over de toepassing van realtime meet- en monitoringsytemen voor stedelijk waterbeheer. Het eerste onderzoek richt zich op gebiedsgericht grondwaterbeheer van verontreinigd grondwater. Het tweede onderzoek is gericht op het verbeteren van het inzicht in de waterhuishouding ten behoeve van de aanpak van wateroverlast.

Beter inzicht in het watersysteem zorgt er voor dat wateroverlast beter kan worden aangepakt door 'het sturen met maatregelen'. Het biedt de mogelijkheid burgers en bedrijven tijdig te waarschuwen voor mogelijke wateroverlast zodat schade kan worden beperkt. Hiervoor wordt als onderdeel van het project 'Slim meten en monitoren' een informatieplatform opgezet met ICT-toepassingen waarmee het mogelijk is informatie te delen met de diverse doelgroepen. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van onder andere realtime meetdata uit sensoren, data-assimilatie en -validatietechnieken, beheersinformatie maar ook informatie van omwonenden.

Delft Blue Technology
Het project 'Slim meten en monitoren' sluit hiermee aan bij de ambitie van de gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland om Delft als toonaangevende waterkennisstad op de kaart te zetten. Het slimme 'meet- en monitoringsysteem' geeft de betrokken waterbeheerders een innovatief instrument in handen om beleidskeuzes te onderbouwen en deze te communiceren met burgers. Ook komt er informatie beschikbaar om in beleidsplannen gestelde ambities, toetsbaar te maken en antwoord te geven op de diverse beheersvragen die hierbij een rol spelen.

Het project zal als showcase worden uitgevoerd onder de paraplu van Delft Blue Technology. Binnen Delft Blue Technologie stellen de gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland hun beheersgebied ter beschikking om nieuwe kennis en technologieën op het gebied van water- en deltatechnologie te testen.

-------------------------------