Provincie Friesland

PERSBERICHT

Leeuwarden, 25 maart 2011

College akkoord met grenzen De Friese Meren en Boarnsterhim

Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten dat de standpuntbepaling op het advies van de Commissie van Wijzen in fases moet plaatsvinden. Het advies 'Meer burger, minder bestuur' is vorige week door de Commissie aan het College opgeleverd.

Vanwege de noodzakelijke besluitvorming over De Friese Meren en Boarnsterhim heeft het huidige College een standpunt ingenomen. Het gaat over de voorgenomen fusies van Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat tot 'De Friese Meren' per 2013 en de opsplitsing van Boarnsterhim met ingang van 2014. In beide gevallen neemt het College de grenzen over die de Commissie voor de nieuwe gemeenten voorstelt.

'Meer burger, minder bestuur' bevat naast opmerkingen over De Friese Meren en Boarnsterhim nog meer adviezen. De Commissie van Wijzen voorziet bijvoorbeeld dat er in de toekomst negen gemeenten in Fryslân zijn en geeft op hoofdlijnen de grenzen van deze gemeenten aan. Nu zijn er nog 27 gemeenten.

Met uitzondering van de wettelijk urgente besluitvorming over De Friese Meren en Boarnsterhim neemt het huidige College over deze adviezen geen standpunt in. Op die manier krijgt het nieuwe college van Gedeputeerde Staten alle ruimte.

Sinds de verkiezingen wordt er onderhandeld tussen de politieke partijen die de nieuwe Provinciale Staten vormen over de samenstelling en het programma van het nieuwe College. Gedeputeerde Schokker: 'Als we ons nu inhoudelijk over het rapport uitspreken, lopen we het nieuwe bestuur voor de voeten. Dan regeren we over ons graf. Dat is niet verstandig.'

Schokker, portefeuillehouder bestuurskracht, verwacht dat er in het nieuwe collegeprogramma een hoofdstuk aan het onderwerp 'herindeling' wordt gewijd. 'En als Provinciale Staten daar dan mee akkoord gaan, is het duidelijk welke kant het de komende jaren uit moet.'