Ingezonden persbericht


Persbericht
verzonden door: Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet - Denekamp

Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet tijdelijk gesloten
* Belastbaarheid gebouw voldoet niet aan de norm

De gemeente Dinkelland heeft een bouwkundig onderzoek naar de huidige situatie van het Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet in Denekamp laten uitvoeren. Dit vooruitlopend op de geplande transformatie van het Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet tot landschapscentrum voor het Nationaal Landschap Noordoost Twente. Uit dit onderzoek blijkt dat delen van de constructie van het gebouw niet voldoen aan de huidige norm van belastbaarheid voor een publiekstoegankelijk gebouw. De norm is dat de belastbaarheid van de constructie van het gebouw 500 kilogram per vierkante meter moet zijn. Een aantal delen van het museum voldoen niet aan deze norm. Burgemeester Roel Cazemier heeft onmiddellijk het bestuur van museum Natura Docet ingelicht over de situatie.

Stans van der Veen, directeur van museum Natura Docet: "Wij zijn natuurlijk ontzettend geschrokken van deze uitkomsten van het onderzoek. Maar, onze primaire verantwoordelijkheid is een veilige situatie voor de bezoekers van het museum te garanderen. Nu blijkt dat we deze garantie niet kunnen geven, nemen wij per direct onze verantwoordelijkheid en sluiten we de deuren van het museum tijdelijk. Wij hebben meteen opdracht gegeven voor een vervolgonderzoek. We willen zo snel mogelijk weten welke maatregelen er genomen moeten worden zodat wij op zo kort mogelijke termijn weer een veilige situatie in het museum hebben. Natura Docet gaat pas weer open voor bezoekers als vervolgonderzoek uitwijst dat wij de veiligheid van onze bezoekers weer kunnen garanderen".

De provincie Overijssel is inmiddels op de hoogte gebracht van de situatie. De provincie is zeer betrokken bij het Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet en de realisatie van het Landschapscentrum voor het Nationaal Landschap Noordoost Twente.


---