Provincie Friesland

PERSBERICHT

25 maart 2011

20e FJP groot succes

Op 23, 24 en 25 maart vond het 20e Fries Jeugdparlement plaats in het Provinciehuis. In acht commissies werkten per commissie negen leerlingen van verschillende middelbare scholen aan voorstellen. In het einddebat op 25 maart beslisten de leerlingen over de voorstellen. Het te verdelen bedrag bedroeg zoals elk jaar ¤2500,- .

Het doel van het FJP is jongeren kennis te laten maken met de politiek. Ze kruipen 3 dagen in de huid van een Statenlid om zo te ondervinden hoe het gaat in de provinciale politiek. Iedere school vormt een fractie, een partij dus. De leerlingen van de school worden verdeeld over 8 commissies. Een speciale persgroep, waar één leerling van elke school in zit, zorgt dat er elke dag een krantje verschijnt waarin o.a. verslagen, interviews en persberichten staan. Het FJP bestaat uit 3 dagen: de eerste 2 dagen houden de commissies zich bezig met de plannen die aan het eind van de 2de dag ingeleverd moeten worden. Over deze plannen is vandaag, op de 3de dag van het FJP, beslist door het Friese Jeugd Parlement.

De voorstellen van het 20e Fries Jeugd Parlement:


1. Commissie Ruimtelijke Ordening
Titel voorstel: Promotiecampagne windmolens bij dorpen Voorstel: Onderzoek onder dorpsbewoners naar de mogelijkheden van locaties voor windmolens door middel van folders, tv-spotjes en enquêtes. De kennis van de burger verhogen, door middel van televisie en informatieve folders, op het gebied van windenergie.

Besluit: afgewezen met 7 voor en 60 tegen


2. Commissie Vervoer & Verkeer
Titel voorstel: 40% korting voor jongeren die reizen met het openbaar vervoer Voorstel: onderzoek naar de mogelijkheid om voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar het prijskaartje van de bus in het weekend te verlagen met 40%.

Besluit: aangenomen met 47 voor, 16 tegen en 1 onthouding Kosten:¤ 200




Provincie Friesland