Gemeente Soest

Soest verstrekt gratis compost op Landelijke Compostdag
7 maart 2011

Op zaterdag 26 maart wordt dit jaar de Landelijke Compostdag gehouden. Van 9.00 tot 17.00 uur kunnen inwoners van de gemeente Soest gratis, losse compost afhalen. Voor of na 26 maart langskomen voor gratis compost is niet mogelijk. Deze actie is exclusief voor inwoners van Soest en Soesterberg, niet voor bedrijven.

Inwoners die gebruik willen maken van deze actie moeten zelf iets meenemen om de losse compost in te doen, zoals vuilniszakken, manden of bakken.

Gratis compost als beloning voor het gescheiden inzamelen van GFT-afval

Met deze actie wil de gemeente Soest inwoners laten zien, voelen en ruiken dat het apart inzamelen van hun GFT-afval zin heeft. Het ingezamelde GFT-afval komt niet op één grote hoop met het restafval terecht, maar gaat naar Wijster (VAM)! Er wordt daar GFT-compost van gemaakt. Een deel van het in de gemeente Soest vrijkomende groen- en snoeiafval wordt bij het groenrecyclingbedrijf Van Doorn-Soest gebracht en verwerkt tot diverse bodemverbeterende producten.

Men kan terecht op twee plaatsen in Soest. `s Ochtends van 9.00 - 13.00 uur bij Van Doorn-Soest aan de Koningsweg 33 te Soest en 's middags van 13.30 - 17.00 uur op het terrein naast milieucentrum de Kwekerij, Molenstraat 157 te Soest.

Gratis compost als bijdrage aan een gezonde bodem, cursussen

Stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest in de tuin. Om dat uit te leggen en te laten zien dat het kan, wordt al enige jaren een cursus `Thuis composteren' in combinatie met `Milieuvriendelijk tuinieren' georganiseerd in het milieucentrum de Kwekerij. In 2011 is de cursus al vol. U kunt zich natuurlijk opgeven voor 2012.

Gratis compost en de subsidieregeling Regentonnen & Compostvaten

Behalve het eenmalig gratis verstrekken van compost en de cursus `Duurzaam tuinieren' is er in Soest ook een subsidieregeling die de aanschaf van een regenton of een compostvat financieel aantrekkelijker maakt. De regeling loopt tot en met 2012.

Men ontvangt na de aanschaf van de ton of het vat bij een deelnemende detaillist een folder (en bon).

Als de gebruiker die ingevuld met het firmastempel opstuurt naar de gemeente Soest, ontvangt die 19 procent van het betaalde bedrag (de BTW) terug op zijn of haar rekening.