VARA

Films over mensenrechten bij de VARA

'New Year Baby' zaterdag 26 maart bij de VARA.

In de week van 24 t/m 30 maart vindt het `Movies that Matter` Festival plaats. Omdat de VARA mediapartner is van het festival zijn er deze week drie documentaires te zien die aansluiten bij het gedachtegoed van het festival. `Tibet in Song' op donderdag 24 maart, `Road to Guantanamo' vrijdag 25 maart en `New Year Baby' op zaterdag 26 maart. En zondag 27 maart is op het Movies That Matter Festival in Den Haag de VARAgids Publieksmiddag. Hier worden eerst twee speciaal geselecteerde films vertoond waarna de bezoekers kunnen deelnemen aan een discussie over de films.

Het 'Movies that Matter' festival is een ontmoetingsplaats waar het publiek in gesprek gaat met mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten uit de hele wereld. Het film- en debatfestival doorbreekt de onverschilligheid door de gevolgen van mensenrechtenschendingen te tonen en in gesprek met politici, activisten en filmmakers te werken aan een oplossing. Omdat dit aansluit bij de verschilligheid van de VARA is er een selectie gemaakt van films en documentaires die deze week worden uitgezonden op Nederland 2 en eerder op het festival te zien zijn geweest.

VARAgids Publieksmiddag
Zondag 27 maart is de VARAgids Publieksmiddag. Hierbij worden twee speciaal geselecteerde films uitgezonden: `A Small Act' en `Cirkus Columbia'. Cabaretier Sjaak Bral leidt de film Cirkus Columbia in.

A Small Act - Jennifer Arnold
Hoe een kleine daad grootse gevolgen kan hebben. Toen Hilde Back een Keniaans kind sponsorde, had ze niet verwacht ooit iets van hem te horen. Maar jaren later gaat dit kind, inmiddels afgestudeerd aan Harvard en mensenrechtenadvocaat voor de Verenigde Naties, op zoek naar zijn weldoener. Geïnspireerd door Back steunt hij nu zelf plattelandskinderen in Kenia.
Na afloop van de vertoning van de documentaire `A Small Act' zullen de twee in de film geportretteerde hoofdpersonen - VN-advocaat Chris Mburu en de Zweedse Hilde Back, die zijn opleiding bekostigde - geïnterviewd worden door VARAgids- redacteur Roger Abrahams en is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Cirkus Columbia - Danis Tanovic
Zuid-Herzegovina, 1991. Gefortuneerd en wraaklustig keert Divko Buntic na de val van het communisme in zijn chique Mercedes terug naar het dorp dat hij twintig jaar geleden gedwongen moest verlaten. De nodige confrontaties leren hem dat de tijd er niet heeft stilgestaan. Komisch drama van de Bosnische Oscarwinnaar Danis Tanovic (No Man's Land). VARAgids Publieksprijs
Alle festivalbezoekers kunnen gedurende het hele festival stemmen op hun favoriete film. De regisseur van de winnende film ontvangt tijdens de Award Ceremony op woensdagavond 30 maart de VARAgids Publieksprijs. Deze wordt uitgereikt door VARAgids- hoofdredacteur Cécile Koekkoek.

VPRO Import zendt `Mugabe and the White African' uit en Holland Doc besteedt ook de hele week aandacht aan films die met mensenrechten te maken hebben.

`Tibet in Song' donderdag 24 maart, 23.00 uur.

`Road to Guantanamo', vrijdag 25 maart, 23.15 uur.

`New Year Baby', zaterdag 26 maart, 23.55 uur.

Het `Movies that Matter Festival' vindt plaats van 24 t/m 30 maart in Den Haag. De mensenrechtenfilms zijn van 24 t/m 26 maart te zien bij de VARA op Nederland 2.