Gemeente Coevorden


Gratis compost voor inwoners gemeente Coevorden

woensdag 16 maart 2011

Inwoners van de gemeente Coevorden kunnen op zaterdag 26 maart gratis compost ophalen in Coevorden en Zweeloo. Met deze actie bedanken Aterro, Area Reiniging, de Zuidemagroep en de gemeente Coevorden inwoners voor hun inspanning organisch afval gescheiden aan te leveren. Aterro verwerkt het organisch groen- en gft afval tot compost en inwoners krijgen een deel van hun ingezamelde afval nu dus terug in de vorm van compost!

Om het milieu zo weinig mogelijk te belasten en de kosten voor inzameling en verwerking van afval zo laag mogelijk te houden, is scheiden van afval van groot belang. Een van de gemakkelijkste methoden van afval scheiden, is het apart houden van gft- en groenafval. Van het ingezamelde groenafval wordt compost gemaakt. Ook wordt groenafval steeds vaker benut voor de opwekking van groene energie.

Goed voor het milieu én de portemonnee
Scheiden van groen is dus goed voor het milieu. Naast compost is er tegenwoordig een aanvullende toepassing. Afvalverwerker Attero haalt namelijk ook diverse vormen van duurzame energie uit gft- en groenafval: bijvoorbeeld door vergisting biogas en van grove houtdelen biobrandstof die in energiecentrales gebruikt wordt om groene stroom van te maken. Kortom: genoeg reden om gft- en groenafval goed gescheiden te blijven aanleveren!

Goed voor de tuin
Compost is een uitstekende bodemverbeteraar en perfect voor gebruik in de tuin. Compost voedt de bodem en stimuleert zo de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Ook verbetert compost de structuur van de bodem en zorgt het voor een goede waterhuishouding. Zo ontstaat een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Op
http://www.areareiniging.nl zijn tips te lezen voor het gebruik van compost.

Waar en hoe?
Als u kunt aantonen dat u in de gemeente Coevorden woont (bijvoorbeeld op vertoon van uw legitimatiebewijs) kunt u gratis compost ophalen bij Milieustraat Coevorden, Morseweg 2 in Coevorden en de Milieustraat Zweeloo, Kieveen 4 in Zweeloo tussen 09.00 en 13.00 uur. Voor het laden van uw aanhanger is gemeentepersoneel en materieel beschikbaar. Het principe op = op is van toepassing. Om toch zoveel mogelijk inwoners van onze gemeente te kunnen voorzien van compost wordt maximaal 2 m3 per persoon verstrekt. Als u niet beschikt over een aanhangwagen of een kleinere hoeveelheid nodig heeft en gebruik wilt maken van de actie, is er een mogelijkheid compost in plastic zakken of emmers te spitten. U moet dan wel zelf zorgen voor lege zakken of emmers en een spade.

Afval
Voor het brengen van afval zijn de milieustraten in Coevorden en Zweeloo op zaterdag 26 maart en zaterdag 2 april geopend van 09.00 tot 17.00 uur.