Gemeente Zoetermeer

Sta even stil bij hoe u groente- fruit- en tuinafval (GFT) scheidt

bloemenlogo Zoetermeer
Op zaterdag 26 maart 2011 is het Landelijke Compostdag. Zoetermeer doet ook mee. Haal een gratis zak compost bij Afvalinzameling aan de Argonstraat 45 of bij de stand in het winkelcentrum Oosterheem. En sta samen met een medewerker van Afvalinzameling even stil bij hoe u uw GFT afval scheidt. Dat kan op beide locaties van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Elke Zoetermeerder levert jaarlijks bijna 500 kilo huishoudelijk afval. Een groot deel daarvan is recyclebaar. En ruim 20 procent - dus 100 kilo - bestaat uit GFT afval. Nu houden we per inwoner al 55 kilo per jaar apart als GFT afval maar er zit echt meer in! Denk eens aan het tuinafval (bladeren, snoeihout) en afval in de keuken (groenteresten, koffiefilters). En iedereen kan zijn GFT afval dicht bij huis kwijt.

Waarom doen we dit ook alweer? De verwerking van GFT afval bespaart veel CO2 vergeleken met restafval. Minder GFT bij restafval zorgt voor betere verbranding, dus meer elektriciteit. En in 6 weken is het veranderd in compost! De verwerking van GFT afval is goedkoper. Dus, als meer Zoetermeerders GFT afval scheiden, daalt ook voor u de afvalstoffenheffing. En op zaterdag 26 maart krijgt u een gratis zak compost. Zit uw GFT daar volgend jaar ook in?

Doe de Check!
Ik houd tuinafval apart, zoals bladeren, takken
Ik gebruik een keukenbakje voor GFT afval
Mijn koffiefilters en theezakjes gaan bij het GFT Ik let op dat er geen plastic bij het GFT gaat

Meer dan 2 vinkjes? Heel goed, op naar de 4! Uw bijdrage aan een beter milieu.