Ingezonden persbericht


17 maart 2011

Duurzaamheid centraal tijdens open dag Natuur en Techniek opleidingen

Studenten presenteren duurzame vakken en projecten tijdens open dag 26 maart

Om toekomstige studenten te laten zien dat zij straks tijdens hun opleiding veel met duurzaamheid te maken krijgen, zet Hogeschool Utrecht (HU) de open dag (26 maart van 10.00- 15.00 uur) op de drie natuur- en techniek locaties in het teken van dit thema. Zo presenteren de locaties het door studenten gebouwde zonnevoertuig, het duurzame dak op Oudenoord 700 en 'Recycling Waste' een recycling project in Zuid-Afrika. Duurzaamheid staat bij de HU hoog op de agenda staan en krijgt vorm in het programma 'De Omslag': Duurzame ontwikkeling in Utrechtse energie.

Bij de natuur- en techniek opleidingen loopt dit thema als een rode draad door het onderwijsprogramma. Aan veel maatschappelijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid wordt door studenten in real-life projecten gewerkt aan oplossingen. Het beroepenveld vraagt op dit moment namelijk om duurzame technieken en oplossingen. 'Door onze studenten tijdens hun studie hier al over na te laten denken werken ze dus niet alleen aan een schonere wereld, maar ontwikkelen ze ook betere technieken en verhogen ze straks hun kansen op de arbeidsmarkt', volgens Annemarie Slootweg, programmadirecteur De Omslag.

Een duurzame energieproeftuin op het dak van de hogeschool. De klimaatneutrale wijk Vondelparc in Utrecht en het verduurzamen van de monumentale binnenstad. Dit is een greep uit een twintigtal projecten inzake duurzame ontwikkeling, waar studenten en medewerkers zich in onderwijs en onderzoek mee bezig houden binnen Hogeschool Utrecht (HU).

Een greep uit de projecten tijdens de open dag


* Beroepsavonturier Wilco van Rooijen (o.a. bekend van DWDD) vertelt over het Zonnevoertuig dat onze studenten bouwden voor zijn reis naar Antarctica ( www.teamantarctica.nl ).


* Bezoekers van Oudenoord 700 kunnen een kijkje nemen op het duurzame dak.


* Studenten gaan met bezoekers in gesprek over het project "Recycling Waste" dat zij in Zuid-Afrika opzetten.


* De Afvalroadshow toont hoe mensen met afval en recycling omgaan.


* Studenten vertellen over de Biowasmachine waaraan zij mee werken.

De uitstoot van broeikasgassen van de vervoerskilometers van de bezoekers en de uitstoot als gevolg van de organisatie van de open dag wordt - voor de drie natuur- en techniek locaties - gecompenseerd doorr Trees for Travel. Trees for Travel realiseert de compensatie doormiddels van het ondersteunen van een zonnepanelenproject in Senegal.

Duurzaamheidbeleid Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht leidt mensen op die een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame samenleving. Duurzaamheid blijft bij de HU hoog op de agenda staan en krijgt vorm in het programma 'De Omslag': Duurzame ontwikkeling in Utrechtse energie. Dit is een vijfjarig programma gericht op duurzame ontwikkeling met als centrale thema's energie-efficiency en energietransitie in de stedelijke omgeving. De hogeschool maakt hierdoor regionale ambities tot haar eigen ambities, waarbij kennis, toegepast onderzoek en samenwerking met het bedrijfsleven ingezet worden om gezamenlijke doelen te realiseren. De Omslag is een bundeling van krachten van hoger onderwijs, het regionale bedrijfsleven en gemeentelijke en provinciale overheden.