Politie Drenthe

Drentse en Groningse voorjaarschecks voor motorrijders met veurjoar in de kop!

Drenthe/Groningen, 24-03-2011 o Op zaterdag 26 maart organiseert MotorToerclub Veendam de eerste voorjaarscheck van 2011 in het kader van de campagne Veurjoar in de kop?. Met de campagne, die deze week start, wil de politie in Groningen en Drenthe motorrijders wijzen op een goede voorbereiding op hun eerste rit na de winter. De eerste voorjaarszon is voor veel motorrijders aanleiding om hun stalen ros weer van stal te halen. Helaas gebeuren er in het voorjaar vaak ongelukken met motorrijders, waarvan meerdere met dodelijke afloop. Met Veurjoar in de kop? hoopt de politie het aantal ongelukken te verminderen.

Politie Groningen en Drenthe hebben motordealers, -clubs en rijscholen geattendeerd op de campagne en hen gevraagd voorjaarschecks te organiseren. De eerste checks vinden plaats op zaterdag 26 maart en zaterdag 2 april. Op die dagen organiseren MTC Veendam en Motorplaza Groningen een dag waarop motorrijders hun motor kunnen laten controleren op onder meer de bandenspanning, het bandenprofiel en oliepeil. De politie is hierbij aanwezig om voorlichting te geven. Op zondag 27 maart is de politie ook in Assen aanwezig bij een bijeenkomst van de Ducati Club Nederland, die voor haar leden een opfriscursus organiseert.

26 maart Winschoten

De voorjaarscheck van MTC Veendam vindt plaats aan de Papierbaan in Winschoten bij Klijnstra Motoren. De dag start om 9.00 uur en er is naast de check nog veel meer te doen voor motorrijders, zoals EHBO-voorlichting, poetsdemos en informatie over banden en kleding. s Middags is er zelfs een modeshow. Voor leden van MTC Veendam organiseert Verkeersschool Schuringa een opfriscursus.

2 april Groningen

Tijdens de voorjaarscheck op 2 april bij Motorplaza in Groningen krijgen motorrijders naast de gelegenheid om hun motor te checken ook de kans om hun rijvaardigheid te oefenen. Rijschool 1-2 Drive zet hiervoor een kort parcours uit op het terrein van Motorplaza. Motorrijders en andere belangstellenden zijn van harte welkom tussen 9.00 en 14.00 uur. Ook in Drenthe organiseren dealers en rijscholen de komende weken zon dag. De data van deze voorjaarschecks verschijnen op de website van Regiopolitie Groningen:www.politie.nl/groningen/verkeer.

Prijsvraag

In het kader van de campagne Veurjoar in de kop? verschijnt in de eerste week van april een prijsvraag in de huis-aan-huisbladen van de NDC Mediagroep. Motorrijders kunnen daarmee een clinic winnen van een politierij-instructeur.

Veiligheid door goede voorbereiding
Technische mankementen en een gebrek aan routine zijn belangrijke oorzaken van veel ongevallen met motorrijders in het voorjaar. De motor heeft vaak enkele maanden stilgestaan, wat met name voor de bandenspanning niet goed is. Daarnaast heeft de motorrijder zelf een tijd niet meer op een motor gereden en is daardoor zijn routine kwijt. Veel motorrijders realiseren zich dat niet. De politie adviseert daarom om voor de eerste rit de motor goed te controleren, vooral de bandenspanning en de remmen. Daarnaast doen motorrijders er goed aan het rijden, vooral het sturen en remmen, even te oefenen op een rustige plek. Tot slot moeten zij er op bedacht zijn dat andere verkeersdeelnemers soms lange tijd geen motor zijn tegengekomen en hen dus niet altijd (op tijd) zien aankomen.