Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 25-03-2011

ACTEURS VERA MANN EN ROB VAN DE MEEBERG TE GAST IN AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 26 maart rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré. Publiek is van harte welkom aan de Amstel 115-125 in Amsterdam. Tussen 14.30 en 16.30 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:

· Liefhebbers die Jacques Brel missen moeten zich nu naar het theater spoeden. In De Schaduw van Brel brengen Vera Mann en Rob van de Meeberg het leven en de muziek van de Belgische chansonnier weer tot leven. Van de Meeberg speelt Brels vriend en chauffeur Jojo, die dertig jaar na zijn dood in het voorportaal van de hemel arriveert en niet meer weet hij is. Vera Mann helpt hem als muziektherapeute zijn geheugen weer op te frissen. · Ntjam Rosie bracht dit najaar haar album 'Elle' uit. Op dit album staat een toegankelijke mix van 'nu jazz' en dromerige soul. In 2008 debuteerde de Kameroenese zangeres met het meer experimentele album, Atouba.

· Deze week ging de speelfilm 'Black Butterflies' in premiere. Paula van der Oest regisseerde het veelbewogen korte leven van de getalenteerde Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, een avontuurlijke en rebelse geest die haar vrije ideeën over kunst, liefde en politiek met een kleine groep gelijkgestemde schrijvers en kunstenaars in Zuid Afrika deelde, de Sestigers. Van der Oest is bekend als regisseur van films als 'Zus & zo' en 'Tiramisu'.

· Hans den Hartog Jager bespreekt recente tentoonstellingen en kunstboeken onder andere de biografie van de Italiaanse kunstschilder Caravaggio. · Bij de familie Staal wordt veel verzwegen. Vader Kobe houdt zijn vrouw en drie dochters zorgvuldig in de houdgreep en voorkomt dat pijnlijke onderwerpen uit het verleden worden opgerakeld. Dat lukt als de meisjes klein zijn, maar blijft niet goed gaan... In haar derde roman Het kabinet van de familie Staal laat Yolanda Entius indringend zien hoe verstikkend familiebanden kunnen werken. · Student wijsbegeerte Wout Gruijters draagt een gedicht voor in de rubriek 'De 80 seconden van...'. In zijn woonplaats Amersfoort heeft Gruijters al bekendheid verworven door verscheidene optredens op culturele festivals.

Presentatie: Hans Smit
Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl.


---