Gemeente Eindhoven

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding de heer J. Kuitwaard

Aanstaande zaterdag, 26 maart wordt Jaap Kuitwaard benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Kuitwaard krijgt de onderscheiding voor zijn werk voor de Stoomwalsenclub Nederland. Op zaterdag 26 maart 2011 houdt de Stoomwalsenclub Nederland haar jaarvergadering in het DAF-museum, Tongelresestraat 27. Dan wordt ook het 40-jarig lidmaatschap van decorandus bij de SWC gevierd. Om 13.00 uur speldt de heer Joost Helms, loco-burgemeester, de versierselen bij de heer Kuitwaard op.

De heer Kuitwaard zet zich al 40 jaar in voor de Stoomwalsenclub (SWC) Nederland. Eerst als lid/adviseur; later als bestuurslid en van 2003 tot heden als voorzitter. Hij voert overleg met verschillende musea (zoals het Nederlands stoommachine museum en het museum stoomtram Hoorn-Medemblik), bemiddelt bij het afsluiten van verzekeringen van monumenten van bedrijf en techniek en is taxateur. Als voorzitter heeft hij gezorgd voor aansluiting van de SWC Nederland bij de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsenclubs en was hij initiatiefnemer voor de aanschaf van een zogenaamde tandemwals voor de leden van de club.

Ook buiten de Stoomwalsenclub om is de heer Kuitwaard als vrijwilliger actief voor het behoud van acht stoomtractoren. Hij fungeert als vraagbaak en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden aan tractoren. Dit doet hij al vanaf 1962 tot op de dag van vandaag. Kortom: de heer Kuitwaard heeft zich jarenlang vrijwillig ingezet voor het behoud van industrieel erfgoed.

Tenslotte: in de jaren 1978-1996 was decorandus als vrijwilliger verbonden aan een ambachtsschool: hij gaf er les in de grond-, weg- en waterbouw.

Bergen

De heer Kuitwaard is overigens inwoner van de gemeente Bergen. Omdat de SWC Nederland in Eindhoven bijeenkomt heeft de burgemeester van Bergen aan haar collega van Eindhoven verzocht de uitreiking van de onderscheiding over te nemen.