Gemeente Kapelle

Ruiming pluimveebedrijf Schore ook vandaag voortgezet

Vrijdag 25 maart 2011 is de Voedings en Waren Autoriteit (VWA) begonnen met het ruimen van het pluimveebedrijf EKOZ aan de Steenweg, even buiten Schore. Ook vandaag, zaterdag 26 maart 2011 wordt de ruiming voortgezet.

Vanwege de besmetting met de H7N1-variant van de vogelgriep dienen de 127.500 op het bedrijf aanwezige kippen te worden vergast en vernietigd. Volgens de VWA zal dat nog tot laat in de avond duren. Er zijn ongeveer 50 medewerkers van de VWA actief op en rond het bedrijf.

Vrijdag werd tegen de avond bekend dat de variant gelukkig niet zeer besmettelijk is en dat de risicoâs voor andere veebedrijven en mensen dus beperkt zijn geweest. Op grond van landelijke richtlijnen is niettemin donderdagavond al besloten tot de ruiming.

De beperkende maatregelen blijven naar verwachting nog zeker drie weken van kracht. Of en wanneer het bedrijf weer vrijgegeven wordt om de productie te hervatten is afhankelijk van de resultaten van de tests die afgenomen zullen worden.

Vrijdag is het gemeentehuis tot het begin van de avond open geweest en konden bewoners terecht met hun vragen. Daarnaast is er de hele dag een gemeentelijk crisisteam bijeengeweest om de ontwikkelingen te volgen en indien nodig maatregelen te treffen. De gemeente is daarbij ondersteund door medewerkers van de gemeenten Reimerswaal en Goes. Â

De gemeente Kapelle heeft ook zaterdag bij monde van burgemeester Stapelkamp contact gehad met de bedrijfsleiding. In overleg is besloten dat hij het bedrijf maandag zal bezoeken.

Â

Vogelgriep in Schore Gemeente houdt nauwlettend gevolgen volksgezondheid in de gaten Veelgestelde vragen en antwoorden over vogelgriep Mide variant vogelgriep