Gemeente Ede

dinsdag, 22 maart 2011

Afspraken en maatregelen voor demonstratie NVU

De Nederlandse Volks-Unie gaat zaterdag 26 maart 2011 demonstreren in Ede. Burgemeester Cees van der Knaap heeft daarvoor toestemming gegeven. De demonstratie begint om 13.00 uur op het Stationsplein bij station Ede-Wageningen en eindigt uiterlijk 17.00 uur.

Overweging bij het toestaan van de demonstratie is dat demonstreren een grondrecht is, dat gerespecteerd moet worden. De mening van de burgemeester over het gedachtegoed van een organisatie die wil demonstreren, kan geen rol spelen in zijn besluitvorming. De burgemeester is zich ervan bewust dat de demonstratie voor de nodige overlast kan zorgen en vragen kan oproepen.

Brief aan bewoners

Vandaag zijn bewoners van het Beatrixpark en omgeving met een brief geïnformeerd over de demonstratie en alle maatregelen die worden getroffen voor een ordentelijk verloop.
Samen met de gemeentelijke afdeling Toezicht, de politie Gelderland-Midden en het Openbaar Ministerie heeft Van der Knaap intensief overleg gevoerd over de demonstratie. Er zijn goede afspraken gemaakt om de veiligheid en openbare orde te bewaken. De politie zal optreden tegen een ieder die zich schuldig maakt aan vormen van verstoring van de openbare orde, opruiing, belediging en discriminatie. Als gevolg van de demonstratie en mogelijke tegenacties, kan het verkeer de nodige hinder ondervinden.

Route

De demonstratie begint op het Stationsplein, van waaruit men via de Keetmolenweg en de Stationsweg de Ariënsweg ingaat. Vervolgens loopt men linksaf de Prins Bernhardlaan over en gaat men via de Prins Hendriklaan rechtsaf de Anna van Burenlaan op. Men loopt verder over de Beatrixlaan en gaat over het spoor op de Larixlaan direct rechtsaf de Zuidelijke spoorstraat op. Deze loopt men uit tot de Prins Bernhardlaan. Deze steken ze over de Ariënsweg in en daarna weer via de Stationsweg en de Keetmolenweg naar het eindpunt aan het Stationsplein. De demonstratie eindigt uiterlijk om 17.00 uur.

Noodbevel

De politie zal optreden tegen niet-toegestane demonstraties. Dit om mogelijke confrontaties tussen verschillende partijen te voorkomen en de openbare orde te handhaven. De kans bestaat dat de burgemeester daarvoor een noodbevel uitvaardigt. Op grond hiervan kan de politie mensen vragen weg te gaan en weg te blijven uit het demonstratiegebied om groepen uit elkaar te houden.
Formeel betekent een noodbevel dat de burgemeester alle noodzakelijke bevelen kan geven om de openbare orde te handhaven en gevaren te beperken.

Schoonmaken

Tot en met en na afloop van de demonstratie zullen medewerkers van de gemeente de wijk en omgeving controleren op graffiti en (achtergebleven) foldermateriaal. De gemeente zal dit zo snel mogelijk verwijderen en opruimen.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen kunnen inwoners tijdens kantooruren bellen met de gemeente Ede, telefoonnummer 680 911. Wie zaterdag iets ziet dat voor de politie goed is om te weten, kan dan bellen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.