KNHS

Vier nieuwe talenten in Rabo Talententeam 2011
26 maart 2011

DEN BOSCH (KNHS) - Vanmiddag werd op Indoor Brabant het nieuwe Rabo Talententeam gepresenteerd. In het Rabo Talententeam, dat vier nieuwe gezichten kent, zijn talenten uit de disciplines dressuur, springen en eventing opgenomen. Het team wordt jaarlijks samengesteld door de bondscoaches jeugd en senioren van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Alleen de meest talentvolle en succesvolle paardensporters van Nederland komen hiervoor in aanmerking.

In totaal zijn er twaalf talenten geselecteerd voor dit jonge 'keurkorps' en daarmee lijkt de selectieprocedure nog even streng te zijn als voorgaande jaren. De nieuwkomers dit jaar zijn in de dressuursport Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) en in de eventingsport Elaine Pen (Voorschoten), terwijl bij de jonge springruiters Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) en Aniek Poels (Swolgen) debuteren. Maikel van der Vleuten, dit jaar voor de tweede maal verkozen tot Rabo Talent van het Jaar, Diederik van Silfhout en Lotje Schoots zijn ook dit jaar de meest ervaren Rabo Talententeamleden. Samen met Angela Krooswijk, Hendrik-Jan Schuttert, Sjaak Sleiderink, Nienke van Roekel en Bobbie Bary maakten zij al eerder deel uit van het team.

Voor de talenten betekent opname in het team een erkenning en waardering van hun talent en inzet. De KNHS bondscoaches spreken hiermee een groot vertrouwen uit in hun toekomst. Zij zijn op dit moment de meest succesvolle sporters in hun discipline en leeftijdscategorie en daarmee de ambassadeurs van het Rabo Talentenplan. Daarnaast zijn de prestaties en ontwikkeling van de leden van het Rabo Talententeam erg belangrijk voor de paardensport omdat de toewijzing van subsidies door NOC*NSF mede wordt bepaald door de prestaties van deze groep en hun doorstroom naar de top van de senioren.

Bondscoach dressuur Sjef Janssen is zeer tevreden over de dressuurtalenten in het Rabo Talententeam 2011: "Deze ruiters hebben al bewezen op de goede weg te zijn. Door het Rabo Talententeam kunnen zij zich verder doorontwikkelen en zich op den duur meten met de internationale ruiters". De teamleden mogen niet ouder zijn dan 25 jaar en krijgen een budget waarmee extra trainingen en begeleiding voor hun topsportcarrière bekostigd kan worden. Opname in het Rabo Talententeam is het hoogst haalbare in het Rabo Talentenplan. Uit het Rabo Talententeam wordt ieder jaar het Rabo Talent van het Jaar gekozen. Het publiek kan een stem uitbrengen op hun favoriet via www.rabosport.nl.

Het Rabo Talententeam maakt onderdeel uit van het Rabo Talentenplan, dat zeer breed van opzet is. Rabobank is al vanaf het begin sponsor van dit talenontwikkelingsprogramma. Ieder jaar worden ruim 200 talenten tijdens trainingen en bijeenkomsten begeleid door de KNHS bondscoaches of andere toptrainers. Het samenbrengen van toppers en jonge talenten is een van de belangrijkste principes. Er zijn drie categorieën talenten in het plan: Beloften, Nationale Talenten en Internationale Talenten. In de categorie Beloften worden ruim 100 ruiters in de disciplines dressuur, eventing en springen geselecteerd op regionaal niveau en de daarop volgende Rabo Talentendag in Ermelo. Ruiters, die door hun prestaties op kadervormings- en/of observatiewedstrijden worden geselecteerd voor het A- of B-kader van de ponys, junioren of young riders, worden begeleid door de KNHS bondscoaches of hun assistenten. De kaderleden ponys en junioren worden gecategoriseerd als Nationaal Talent. De kaderleden Young Riders, alsmede de leden van het Rabo Talententeam, worden gecategoriseerd als Internationaal Talent.

Extra informatie per talent:

Dressuur:

Daniëlle Heijkoop (23) uit Rotterdam debuteert dit jaar in het Rabo Talententeam. Op eigen kracht reed zij zich met Siro (Gribaldi x Hemmingway) naar het Prix St. Georges niveau. Toen kwam ze er achter dat ze een trainer diende te zoeken die haar naar het zware werk kon begeleiden. Die vond zij in Coby van Baalen, waar ze nu bijna anderhalf jaar traint. In het begin werd bij Coby vooral veel aandacht aan de basis besteed, zoals de houding, de overgangen en het verfijnen van de hulpen. Of, zoals Daniëlle het nu zelf zegt: "Eigenlijk moest alles wat beter". Sinds een half jaar start Daniëlle met Siro in de Future Test wedstrijden en ze hoopt dit jaar, als het de instemming van haar trainster heeft, voor het eerst in de Grand Prix van start te gaan.

Angela Krooswijk (19) uit Prinsenbeek is dit jaar voor de tweede maal lid van het Rabo Talententeam. Na een succesvolle ponycarrière met Power and Paint maakte Angela in 2007 de overstap naar de paarden. Op haar eerste EK in 2008 veroverde ze individueel brons en team zilver. In 2009 werd Angela met BMC Roman Nature Nederlands kampioene bij de junioren, won ze wederom team zilver op het EK in Ermelo en eindigde ze zowel individueel als in de Kür op de vierde plaats. In 2010 legde ze met Revino II beslag op het Nederlands kampioenschap Young Riders en veroverde ze als lid van het team op het EK Young Riders in het Duitse Kronberg zilver.

Lotje Schoots (22) uit Abcoude is een ervaren lid van het Rabo Talententeam en werd in 2007 én 2009 uitgeroepen tot Rabo Talent van het Jaar. De meervoudig Nederlands kampioene is internationaal net zo succesvol. In 2008 en 2009 werd zij individueel Europees kampioene bij de Young Riders. Schoots en Torricelli behaalden in 2009 op het EK in Ermelo team goud en wonnen individueel zilver in de Kür op muziek. Eind december 2010 won Lotje, als afsluiting van haar indrukwekkende carrière bij de jeugd, de wereldbekerfinale dressuur voor Young Riders in Frankfurt. In 2010 zegevierde ze met Wonja KH in het KNHS indoor kampioenschap klasse Z2 en ze maakte in 2011 haar debuut in de wereldbeker kwalificatiewedstrijd tijdens Jumping Amsterdam.

Diederik van Silfhout (22) uit Lunteren is al voor de achtste keer lid van het team. In 2008 won Diederik de Kür op muziek op de Europese kampioenschappen voor Young Riders en hij won zowel in 2008 als in 2009 goud met het Nederlandse team. Ook Diederik debuteerde tijdens Jumping Amsterdam 2011 in een wereldbeker kwalificatiewedstrijd.

Springen:

Aniek Poels (24) uit Swolgen is dit jaar voor het eerst, maar ook meteen voor het laatst, lid van het Rabo Talententeam. "Ik ben blij dat ik dit nog net kan en mag meemaken", aldus de amazone, die succesvol was bij de pony's. Daarna ging ze werken in de handelsstal van haar vader, waar paarden als ze goed presteerden werden verkocht. Daardoor was ze als junior en Young Rider niet in staat zich in de kijker te rijden. Nu heeft ze Asteria (v. Calvados), waar ze al geruime tijd mee rijdt en waarmee ze een goede combinatie is gaan vormen. Zo was ze in 2010 in de door Nederland gewonnen landenwedstrijd in Lissabon dubbel foutloos, werd ze tweede in de Grote Prijs CSI2* van Valkenswaard en won ze de Grote Prijs van Hengelo.

Stefanie van den Brink (18) uit Nijkerkerveen is dit jaar voor het eerst lid van het Rabo Talententeam. Zij is de regerend Nederlands kampioene bij de junioren met Verdi en beëindigde het afgelopen jaar het EK junioren met Wapper individueel als derde en met het team als tweede.

Hendrik-Jan Schuttert (20) uit Ommen maakte in 2006, na diverse ponysuccessen, de overstap naar de paarden. Hij maakt inmiddels met twee paarden deel uit van het Young Riders kader. Hendrik-Jan won de landenwedstrijden voor junioren in Wierden en Moorsele met het Nederlandse team. In 2010 werd hij tweede in de Grote Prijs (Young Riders ) van Hengelo met Cerona Z en behaalde hij de vierde plaats in de Grote Prijs CSI2* in Wierden. In 2010 beëindigde hij de Nederlandse kampioenschappen met Up to Date als negende en wist samen met het team op het EK brons te winnen. Schuttert maakte een enorme indruk door zich in 2011 in de Grote Prijs van Jumping Amsterdam met de schimmel Cerona Z te plaatsen voor de barrage.

Sjaak Sleiderink (18) uit Denekamp maakte sinds begin 2009 deel uit van het A-kader junioren met BMC Laksha de Breve, het paard waarmee hij in 2009 op het EK in Hoofddorp team goud won en ook Hippiade kampioen klasse ZZ werd. Ook met BMC Laksha de Breve won Sjaak in 2010 al de Grote Prijs van Zwolle, in 2009 de Grand Prix van Grobbendonk en Wierden en met Take It Easy in 2008 de Grote Prijs van Hengelo. Het Nederlands kampioenschap beëindigde Sjaak met Angel Rose als derde en met BMC Laksha de Breve nam Sleiderink deel aan het EK junioren en won met het team zilver. De combinatie Sleiderink BMC Laksha de Breve is vanaf begin 2011 opgenomen in het A-kader Young Riders.

Maikel van der Vleuten (23) uit Mierlo is lid van het B-kader senioren. Maikel maakt van alle teamleden het langst deel uit van het Talenteneam. Hij is er al vanaf het eerste uur bij en werd voor de tweede maal Rabo Talent van het Jaar. In 2006, 2007 en 2009 werd Maikel Nederlands kampioen bij de Young Riders en in 2008 behaalde hij de vierde plaats bij het NK senioren. In 2009 eindigde hij op de vijfde plaats op het EK voor Young Riders. In 2010 realiseerde Maikel een dozijn top tien klasseringen in Grote Prijzen met de KWPN goedgekeurde hengsten VDL Groep Verdi en VDL Groep Vleut. Zo werd hij derde in Geesteren, vierde in Eindhoven en vierde in de vijf sterren Grand Prix van San Patrignano. Maikel is de zoon van springruiter Eric van der Vleuten.

Eventing:

Bobbie Bary (20) uit Alphen aan den Rijn maakt voor het tweede jaar deel uit van het Rabo Talententeam. In 2006 werd ze Nederlands kampioene bij de junioren, in 2007 en 2008 eindigde ze op de tweede plaats. In 2009 nam Bobbie deel aan het EK voor Young riders in Waregem, waar ze op de zevende plaats eindigde. Bobbie maakt met Querido van het Edehof deel uit van het A-kader Young riders, met United behoort ze tot het B-kader.

Nienke van Roekel (18) uit Ede is met Parcival en Bylbao opgenomen in het B-kader Young Riders. Na drie EK's voor pony's maakte Nienke in 2009 met een 5e plaats met Parcival haar debuut op het EK voor junioren, het paard waar ze in Helvoirt in 2009 ook overtuigend Nederlands kampioene werd bij de junioren.

Elaine Pen (21) uit Voorschoten maakt met Vira deel uit van het A-kader Young Riders. Met dit paard nam ze het afgelopen jaar deel aan het EK in Pardubice en beëindigde dit kampioenschap individueel als 10de. De amazone werd in 2010 met Dostowjeski 4de in het Nederlands kampioenschap. Met dit paard won ze ook de CIC* in het Duitse Hünxe. Met Vira legde ze in de CIC*** te Breda beslag op de vierde plek. Elaine Pen maakte voor het eerst in 2003 deel uit van een Nederlands team dat deelnam aan een EK, toen met de pony Rondeels Monsoon, en ze is sindsdien, bijna zonder uitzondering, een vaste waarde in het Nederlandse team.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS