Ingezonden persbericht


PERSBERICHT BOEDDHISTISCHE OMROEP

3 maart 2011

MINDFULNESS, HYPE OF HULPMIDDEL?

Zaterdag 26 maart staat het radioprogramma De Zevende Hemel in het teken van mindfulness. De hype rond deze vorm van aandachtstraining is nog steeds booming, maar groeit de mindfulness niet een beetje uit zijn jas? Je kunt tegenwoordig bij de Libelle Academie een cursus mindfulness volgen om van je shopstress af te komen, je kunt ermee afvallen en het schijnt zelfs te helpen als je de neiging hebt om vreemd te gaan. Maar hebben we het dan nog over dezelfde MBSR-training zoals die ontwikkeld is door grondlegger Jon Kabat Zinn? Mindfulness is het toverwoord geworden waar trainers en coaches vanuit allerlei disciplines gretig mee aan de haal gaan. Tegelijkertijd wordt er in het UMC Radboud ziekenhuis in Nijmegen steeds meer wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de werking van mindfulness bij patiëntengroepen met bijzonder positieve resultaten, en een mindfulnesstraining voor werkzoekenden in Gent blijkt uitermate effectief. In de uitzending geeft Edel Maex, psychiater, zenbeoefenaar en mindfulnesstrainer van het eerste uur zijn visie op de commercialisering van mindfulness. Is deze op boeddhistische principes gebaseerde training nu ineens het ultieme wondermiddel voor alle ongemakken en verslavingen? En in welke richting zou mindfulness zich moeten ontwikkelen om de hype te overleven?

Verder met:
-Bart Van den Berghe, verzorgt mindfulnesstraining vanuit Breathworks in Gent. -Carolina van Haperen, gespecialiseerd in trainingen mindfulness en eten vanuit See True Mindfulnesstrainingen. -David Dewulf. Arts en mindfulnessgoeroe die zich oorspronkelijk op patiëntengroepen en wetenschappelijk onderzoek richtte. Publiceerde onlangs het boek Mindful gelukkig - 7 bronnen van innerlijke vreugde en werkt aan Mindfulness in je relatie: geschenken van liefde en intimiteit.
- Lot Heijke, mindfulnesstrainer, opleider aan de Hogeschool Utrecht en bestuurslid van de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers VMBN.

Samenstelling: Marlous Lazal
Uitzending: zaterdag 26 maart, 15.00 op radio 5
Na de uitzending te beluisteren via de website van de BOS


---