Senegal organiseert op 18 en 19 april 2011 het Forum DAKAR AGRICOLE, met als centraal thema de regulering van landbouwmarkten en wereldwijd bestuur

14/02/2011 12:03

PR Newswire

DAKAR, Senegal, February 14, 2011 /PRNewswire/ -- Op initiatief van president Abdoulaye Wade organiseert Senegal op 18 en 19 april 2011 de tweede editie van het Internationaal Landbouwforum Dakar dat wordt gehouden in hotel Le Meridien President.

Een maand vóór de landbouwbijeenkomsten van de G20 komen staatshoofden, ministers, landbouwers en experts uit de hele wereld in Dakar bijeen om reguleringen en mondiaal landbouwbestuur te bespreken.

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de MOMAGRI-denktank (Mouvement pour une Organisation Mondiale de l'Agriculture(1)) om de fundamentele vragen te beantwoorden waarmee de internationale gemeenschap momenteel wordt geconfronteerd:


- Volgens welke principes kunnen we landbouwmarkten reguleren om voedselcrises te voorkomen en herhaaldelijke landbouwcrises te vermijden?


- Welke instrumenten en internationale samenwerking moeten er geïmplementeerd worden om voedselveiligheid te verbeteren en armoede te bestrijden?


- Op welke basis kunnen we een nieuw mondiaal bestuur creëren dat topprioriteiten maakt van landbouw, voedsel en milieubescherming?

De conclusies die voortkomen uit dit Forum zullen ongetwijfeld een essentiële pijler vormen voor internationale onderhandelingen tijdens de G20-top, voorgezeten door Frankrijk.

Het Forum zal eveneens de internationale verbintenis ondersteunen ter versterking van "de rol en de stem van de landen uit het Zuiden in het mondiaal bestuur."

Zijne Excellentie dhr. Khadim Gueye, de Senegalese minister van Landbouw, zal het onderwerp bespreken met zijn collega's gedurende het Internationale Landbouwsalon in Parijs en gedurende de Beheerraad van IFAD in Rome, Italië.

Wat is het Internationaal Landbouwforum Dakar?

Dit internationale evenement is gebaseerd op het eerste Landbouwforum Dakar dat op 4 en 5 februari 2005 verschillende staatshoofden en meer dan 800 deelnemers bijeenbracht, waaronder ministers, onderzoekers en academici, internationale organisaties, ngo's, multinationale ondernemingen en landbouworganisaties uit de hele wereld rond het thema van de "wereldwijde landbouwkloof."

Het Forum, dat openstaat voor alle naties, wordt nu als een voorloper beschouwd. Landbouw- en voedselkwesties zijn immers bepalend voor de toekomst van de planeet: aankopen van grond, rellen, herhaaldelijke landbouwcrises, extreme schommeling van landbouwprijzen...

Het Forum is een arena voor de uitwisseling van ideeën op initiatief van president Wade en de landen uit het Zuiden en is bedoeld als inleiding op de landbouwbijeenkomst van de G20.

(1) MOMAGRI, http://www.momagri.org

MOMAGRI

CONTACT: Perscontact in Senegal - MalickBa,malickba6@hotmail.com, Tel:+221-77-529-71-84, Contact in Senegal - Ndiobo Diene, ndiobodiene@yahoo.fr-Tel: +221-778-196-136; Perscontact in Frankrijk - D. Lasserre,dominique.lasserre@momagri.org - Tel: +33-6-62-23-34






-