Congres-en Studiecentrum VNG

Extra regionale bijeenkomsten multifunctionele landbouw


18 april- Tungelroy, 28 april - Koudekerke


Na vier succesvolle bijeenkomsten in verschillende delen van het land, is besloten om nog twee regionale bijeenkomsten over multifunctionele landbouw voor gemeenten aan te bieden! Deze bijeenkomsten vinden plaats in Tungelroy-Weert (Limburg) en Koudekerke (Zeeland).

Het platteland is in beweging. Steeds meer agrariërs doen er naast de landbouw andere activiteiten bij, soms kleinschalig als gastvrije ondernemer, soms uit maatschappelijke betrokkenheid of soms om een extra inkomstenbron te creëren.

Multifunctionele landbouw past in het ene gebied beter dan in het andere. Gemeenten moeten dit afwegen: was `er iets bij doen' eerst een nuttige opvulling van een vrijkomend agrarisch gebouw, nu is het een opmaat tot een nieuwe plattelandseconomie. Uit recente LEI-cijfers blijkt dat al meer dan 4.500 bedrijven actief zijn in de multifunctionele landbouw en samen een omzet van 411 miljoen euro realiseerden in 2009.

Deze ontwikkelingen stellen nieuwe vragen aan ruimtelijke ordening en aan gemeentelijke regelgeving zoals geur- en horecabeleid. Het is van groot belang dat deze vragen juist nu hun weg vinden in gemeentelijk beleid en regelgeving.

VNG-regiobijeenkomsten

De VNG organiseert vier regionale bijeenkomsten op multifunctioneel agrarische bedrijven met een vergaderaccommodatie. Diverse sprekers gaan in op de vraag hoe de ontwikkelingen in de multifunctionele landbouw kunnen doorwerken in gemeentelijk beleid van ruimtelijke ordening, milieu, horeca of APV. Dit betekent dat enerzijds de economische kant wordt belicht: welke economische en maatschappelijke impact hebben deze activiteiten op de vitaliteit van het buitengebied? Anderzijds gaan de sprekers in op vraagstukken rond ruimtelijke ordening en de bijbehorende regelgeving. Tijdens deze bijeenkomsten worden zowel knelpunten als oplossingen behandeld.

Als bestuurder of ambtenaar ruimtelijke ordening bent u van harte welkom om de bijeenkomst in uw regio te bezoeken. Deze vinden plaats op:

* Maandag 18 april 2011 in Zorgboerderij Ingelshof, Dupesweg 1,
6005 PP,
Tungelroy- Weert

* Donderdag 28 april 2011 in Zorg- en Kaasboerderij Pitteperk, 4371 SB, Koudekerke

Nieuwste VNG-publicatie
Na de bijeenkomst ontvangen de deelnemers de nieuwste VNG-publicatie: Multifunctionele Landbouw en Ruimtelijke Ordening, nieuwe economische activiteiten in het buitengebied. Hierin staan handvatten voor de invulling en uitvoering van bestemmingsplannen in relatie tot multifunctionele landbouw.


13.00 - 13.30 uur

Ontvangst met inlooplunch met streekproducten


13.30 - 14.00 uur

Kijk op multifunctionele landbouw vanuit de gemeenten Johan Vennevertloo (VNG)


14.00 - 14.20 uur

De economische en maatschappelijke impact van multifunctionele landbouw nu en over 5 jaar Maarten Fischer, programmaleider Taskforce Multifunctionele Landbouw


14.25 - 14.45 uur

In gesprek met de multifunctioneel agrarisch ondernemer van de locatie waar de VNG-bijeenkomst te gast is.


14.45 - 15.30 uur

Nieuwe plattelandsactiviteiten constructief benaderen Daniëlle van den Berg en Anke van der Leek-Krieger, (gemeente Alphen aan de Rijn)


15.30 - 16.00 uur

Discussie


16.00 uur

Borrel en mogelijkheid tot rondleiding op het bedrijf

Inschrijven

U kunt zich aanmelden via deze inschrijflink

Datum en locatie

Alle bijeenkomsten vinden plaats op multifunctionele agrarische bedrijven met een vergaderaccommodatie. Op elke locatie is er om 13.00 uur een ontvangst met inlooplunch.
Afsluiting is om 16.00 uur met een borrel.

* Maandag 18 april 2011 in Zorgboerderij Ingelshof, Dupesweg 1,
6005 PP,
Tungelroy- Weert

* Donderdag 28 april 2011 in Zorg- en Kaasboerderij Pitteperk, 4371 SB, Koudekerke

Doelgroep

De bijeenkomsten zijn voor bestuurders en ambtenaren ruimtelijke ordening.

Kosten

Deelname aan de bijeenkomst bedraagt EUR 75,- (ex. 19% BTW) per persoon.

Voorwaarden inschrijving

Ongeveer een week voor de bijeenkomst ontvangt u per post een bevestiging met een routebeschrijving. Uw inschrijving is bindend. Registratie in verband met de Wet bescherming persoonsgegevens is aangemeld bij het CBP op 24 juli 2002, meldingsnummer m-1026707.

Annuleren of wijzigen

Wilt u uw aanmelding annuleren of wijzigen, dan kunt u dat doen door in te loggen en naar 'mijn inschrijving' te gaan. Bij het niet tijdig annuleren (15 dagen voor de betreffende bijeenkomst) bent u het gehele inschrijfbedrag verschuldigd. U kunt ook een vervanger doorgeven. Dit kunt u per e-mail aangeven aan cs-vng.nl

Inlichtingen

Congres- en Studiecentrum VNG
Annemieke Poort
t. 070 - 3738063
e. annemieke.poort@vng.nl
Doelgroep
De bijeenkomsten zijn voor bestuurders en ambtenaren ruimtelijke ordening.

Kosten en aanmelden
Deelname aan de bijeenkomst bedraagt EUR 75,- (ex. 19% BTW) per persoon.