Gemeente IJsselstein


Kinderen beleven vrijheid

Vrijheid is een cadeau. Maar je krijgt het niet cadeau. Vrijheid is een werkwoord. De kinderen in Nederland zijn in vrijheid geboren. Het jaarlijkse Vrijheidsfestival in IJsselstein leert de leerlingen bewust te zijn van de vrijheid waarin wij in Nederland kunnen leven. En dat het belangrijk is deze vrijheid actief te koesteren en te bewaken.

Vrijheidsfestival

Met het 3e Vrijheidsfestival IJsselstein in Fulcotheater op maandag 18 april kunnen kinderen op hun eigen wijze, actief en passend bij hun belevingswereld het thema "vrijheid" herdenken en vieren.

Het festival is een evenement dat wordt gerealiseerd voor, maar vooral ook door kinderen.
Alle leerlingen uit de groepen 8 van de basisscholen en de brugklassen van het voortgezetonderwijs in IJsselstein zijn hierbij betrokken. In de klassen zijn er lessen over vrijheid en wordt over het thema gesproken. Zo'n zestig kinderen werken tijdens het festival mee in de vorm van muziek, dans, toneel en kunst. Op het podium van het Fulcotheater delen zij gevoel van vrijheid met de kinderen in de zaal. Door kinderen over vrijheid te laten praten, uit te dagen om mee denken over hoe belangrijk vrijheid is, maar ook hoe bijzonder vrijheid is, worden kinderen vanzelf ambassadeurs voor de vrijheid. Zij moeten er in geloven om er in de toekomst voor te blijven zorgen dat we de vrijheid houden die we nu zo vanzelfsprekend vinden.

Tentoonstelling
Onder leiding van Kunst Centraal uit Bunnik hebben de kinderen als voorbereiding op het festival gewerkt aan een scholenproject over herdenkingsmonumenten. Zij hebben het project afgesloten door schilderijen te maken. De kunstwerken laten hun beleving zien. De brugklassen zijn rond het thema "Vrijheid ligt niet op straat", van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gaan nadenken wat dit voor hen betekent. Dit hebben zij geuit in kunstwerken.
Op dinsdag 12 april opent burgemeester Van den Brink om 14.30 uur de tentoonstelling in de centrale hal van het stadhuis aan de Overtoom 1.

3e Vrijheidsfestival IJsselstein
Op maandag 18 april is het Vrijheidsfestival in het Fulcotheater in IJsselstein. De acteur Luciën van Geffen uit o.a. Huis Anubis en Arnouds Tijdreis is de presentator. Om alle 750 kinderen te laten deelnemen zijn er gedurende de dag drie voorstellingen: om 10.15 tot 11.15 uur; 11.45 tot 12.45 uur en 13.30 tot 14.30 uur. Naast de bijdrage van de kinderen geven ook Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland hun medewerking.