Haven Amsterdam

18 april: stremming alle scheepvaart op Noordzeekanaal

7 april 2011
Ingezonden bericht Rijkswaterstaat. Het eerste tunnelelement van de Tweede Coentunnel is op 4 en 5 april afgezonken en ligt op zijn plaats: tegen de noordelijke toerit aan. Op maandag 18 april wordt het tweede tunnelelement afgezonken, dat tegen het eerste tunnelelement aan komt te liggen. Dit was gepland op 11 april. Het Noordzeekanaal ter hoogte van de bestaande Coentunnel is tijdens het afzinken van het tweede element tussen 18 april 06.00 uur en dinsdag 19 april 06.00 uur gestremd voor alle scheepvaart. Het tweede tunnelelement hoeft niet zoals het eerste, in een fuikconstructie te worden gesleept en afgezonken. Hierdoor zal naar verwachting het afzinkproces eenvoudiger en sneller verlopen.

De werkzaamheden bij het afzinken van het eerste element vergden meer tijd waardoor de voorbereidingen voor het afzinken van het tweede tunnelelement zijn opgeschoven. Door de langere duur van de werkzaamheden bij het eerste tunnelelement werd de stremming voor de scheepvaart verlengd tot dinsdag 5 april 09.45 uur in plaats van 06.00 uur. De zeescheepvaart kon tijdens de uitloop van de werkzaamheden gewoon passeren.

De beroepsscheepvaart is geïnformeerd via de reguliere scheepvaartinformatie. Gebruikers van het Noordzeekanaal worden via (matrix) borden op de hoogte gebracht van de stremmingen. Rijkswaterstaat adviseert de recreatievaart zich voor afvaart te informeren over de actuele stand van zaken via
www.rijkswaterstaat.nl/tweedecoentunnel. Jachthavens en watersportverenigingen in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht zijn door Rijkswaterstaat op de hoogte gesteld van de werkzaamheden en de stremmingen.

Het afzinken van de overige twee tunnelelementen is gepland op 26 april en 3 mei. Eventuele uitwijkdata zijn 10, 16 en 24 mei. De tunnelelementen liggen tot het afzinken tijdelijk geparkeerd in de Coenhaven in Amsterdam. Alle scheepvaartverkeer moet in april en mei rekening houden met volledige stremmingen op het Noordzeekanaal.

Afzinken tweede tunnelelement

Maandag 18 april om 05.00 uur wordt het tweede element (TE3) met sleepboten en een duwboot uit de Coenhaven gesleept en naar de plek vervoerd waar het wordt afgezonken.

In de afzinksleuf zijn grote betontegels geplaatst (7x7 meter) waarop het element na het afzinken met de achterzijde (naar het zuiden wijzend) tijdelijk komt te rusten. Hiervoor zijn in het tunnelelement twee zware hydraulische vijzelpennen gemonteerd. Afzinkpontons en een drijvende bok houden het tunnelelement tijdens het afzinken in balans. Met lieren wordt het tweede element langzaam en gecontroleerd afgezonken naar de juiste positie. Het afzinken van de elementen is precisiewerk. In tijd gezien neemt dit een groot gedeelte van de 24 uur durende operatie in beslag.

Om het tunnelelement te laten zinken worden de daarin aanwezige ballasttanks langzaam volgepompt met water. Om de juiste positionering van het element te krijgen, gebruikt de aannemer geavanceerde meetapparatuur. Als het element uiteindelijk op de juiste positie is gekomen, trekken vijzels het tweede element tegen het eerste element van de Tweede Coentunnel aan. Dit is het moment dat de rubberen tunnelafdichting (Gina profiel) zijn functie uitoefent. Daarnaast wordt het element definitief op de twee hydraulische vijzelpoten gezet. Tussen de onderkant van het afgezonken element en de waterbodem is een kleine ruimte van ongeveer een halve meter. Deze ruimte wordt opgevuld met een zandlaag. Deze vormt de definitieve fundering van het tunnelelement. Het opvullen met een zandlaag noemt men onderspoelen.

Nadat het water tussen de twee kopschotten - ruimte tussen de twee elementen - verwijderd is, kunnen de waterdichte deuren in de kopschotten worden geopend. Een laatste landmeetkundige controle op de positie van het element kan dan vanuit het eerste element plaatsvinden.

Meer informatie?
Met de aanleg van de Tweede Coentunnel en Westrandweg zorgt Rijkswaterstaat voor een betere bereikbaarheid van de Noordelijke Randstad en een betere ontsluiting van het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Nadat de Tweede Coentunnel en Westrandweg in 2013 gereed zijn, wordt de bestaande Coentunnel gerenoveerd. In 2014 is het volledige tracé open voor het verkeer.