Syntens

4 van de 5 genomineerden goed bekend bij Syntens

De Agrarisch Ondernemer 2011 wordt op maandag 18 april in Zeist bekendgemaakt. Een deskundige jury â met onder andere innovatieadviseur Ronald Groen erin - beoordeelt welke boer of tuinder het afgelopen jaar de beste ondernemersprestatie heeft geleverd. Syntens heeft bij vier van de vijf ondernemers trajecten afgewerkt variërend van marketingadvies tot strategische trajecten. We belichten er hieronder twee. Jurylid Groen noemde het een verademing om het juryrapport te helpen schrijven met bijbehorende boeiende ontmoetingen met deze vooruitstrevende agrariërs.

Tomatenteler Gebr. Duijvestijn uit Pijnacker

Gebroeders Duijvestijn uit Pijnacker is een tomatenbedrijf waar Syntens een intensieve relatie mee onderhoudt. Het bedrijf levert jaarrond tomaten en produceert bijzonder klantgericht. Daarnaast is het bedrijf druk met energiebesparing. Naast het gebruik van aardwarmte wil het bedrijf ook dubbel glas testen. Vorig jaar zette innovatieadviseur Peter van der Sar een traject uit rond de propositie van hun losse tomaten. Er werd door Duijvestijn eigen onderzoek gedaan naar het koopgedrag van de consument in de supermarkt, de uitkomsten waren interessant en leidden tot een 6-pack en 4-pack verpakking (zie foto). Ook nu is Duijvestijn bezig met toegevoegde waarde aan zijn product te geven. Het duurzaam ondernemen komt onder andere tot uiting door gebruik te maken van aardwarmte en dit stukje duurzaamheid als component mee te geven aan het product. Ook hiervoor wordt momenteel met Syntens een traject doorlopen.

Innovatieadviseur Peter van der Sar (links) deed een marketingtraject met Peter Duijvestijn (rechts) waar een six-pack verpakking uitkwam.

Suikermaisteler Giel Hermans uit Kessel

Akkerbouwer Giel Hermans teelt suikermais en is al meer dan 10 jaar klant van Syntens. Hij breidde zijn akkerbouwbedrijf uit met een veestapel van 100 zoogkoeien en 45 ossen van het ras Hereford nadat hij besefte dat de bladeren van suikermais prima veevoer zijn. Jurylid en innovatieadviseur van Syntens Ronald Groen hierover: âWe deden hier als Syntens al eens een strategietraject met adviseur Frans Balemans. Dit maakte de organisatie van het bedrijf sterker: Hermans: âEerst dacht ik: op de trekker kan ik lekker even mijn hoofd leegmaken, nu besef ik dat ik dit traject er voor gezorgd heeft dat ik nu manager ben naast de trekker, een goede zet.â

âEen heel mooi, imponerend bedrijfâ, is de eerste reactie van jurylid Ronald Groen. De innovatieadviseur was bij het bedrijfsbezoek onder de indruk van het feit dat Giel Hermans in tien jaar tijd vanuit het niets (Hermans startte zonder agrarische achtergrond) zijn bedrijf heeft opgebouwd. âHet is een familiair bedrijf, waarin iedereen meedenkt. Hermans buigt een bedreiging om tot een kans.â

Dat Hermans zijn eigen reststromen benut, spreekt Groen ook aan: âDaar zijn we binnen Syntens projectmatig ook mee bezig. Hermans pakt reststromenverwerking slim aan.â Veelzijdig ondernemerschap, ontwikkeling, een erg goede financiële positie zijn punten die Groen bijzonder aanspreken.

De overige genomineerden zijn Marco van Noort vaste planten uit Warmond waar innovatieadviseur Arjan Jansma een traject begeleidde op het gebied van verkoop op internet en Greenco, tomatentelers uit Honselersdijk, bekend van de Tommies, ook een relatie van Syntens. De laatste genomineerde is Pluimveehouders Twan en Jeroen Engelen uit Someren.

Â

Â