Rabobank Nederland


---

Jaarverslag 2010 Rabobank Groep: Goede financiële en niet-financiële resultaten

18-4-2011 | Financieel

Na de publicatie van de jaarcijfers in maart, verschijnen vandaag het geïntegreerd jaarverslag en de jaarrekening 2010 van de Rabobank Groep. Zowel in financieel als niet-financieel opzicht heeft de Rabobank Groep goed gepresteerd. Voor een belangrijk deel is dat het resultaat van het economische herstel en de betere gang van zaken bij een groot deel van onze zakelijke klanten. De nettowinst herstelde zich ten opzichte van 2009 met een groei van 26% tot 2.772 miljoen euro. De winst is aangewend om het vermogen verder te versterken, zodat we de continuïteit van onze dienstverlening kunnen garanderen. In combinatie met kostenreducties was 2010 voor Rabobank financieel gezien een mooi jaar.

Op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen liet de Rabobank Groep eveneens goede prestaties zien. Het duurzaam beheerd en bewaard vermogen steeg met 15 % van 16,5 tot bijna 19 miljard euro en het vermogen onder engagement meer dan verdubbelde van 21 naar 52,5 miljard euro. De donaties en financiële ondersteuning van onder meer de Rabobank Foundation stegen met 10% van bijna 54 naar 60 miljoen euro. Onze klimaatvoetafdruk is in twee jaar tijd met 15% afgenomen. Hiermee liggen we vóór op onze doelstelling om binnen vier jaar tijd onze CO2 uitstoot met 20% te verminderen. De Rabobank Groep opereert klimaatneutraal sinds 2007.

Integratie financiële en maatschappelijke verslaglegging Sinds 2000 rapporteert de Rabobank Groep over haar duurzaamheidsprestaties op sociaal, milieu en economisch gebied in een maatschappelijk jaarverslag. Omdat de MVO-activiteiten steeds verder in de dienstverlening zijn verweven, is in 2009 besloten om ook de verslaglegging hierover te integreren in de reguliere verslaglegging. Hiermee krijgt de lezer een evenwichtig beeld van de financiële en niet-financiële ontwikkelingen binnen de bank. Waar de jaarrekening is opgesteld volgens wettelijke richtlijnen, is de maatschappelijke rapportage opgesteld op A+-niveau van de G3-richtlijnen van het Global Reporting Initiative.

Online en mobiele publicatie
Met de publicatie van het online en maatschappelijk jaarverslag over 2007 was de Rabo in 2008 de eerste Nederlandse financiële dienstverlener die haar verslaglegging integraal (in HTML) op internet publiceerde. Zo werd de vindbaarheid van de informatie aanmerkelijk vergroot. Vervolgens zijn er elk jaar nieuwe gebruikersopties toegevoegd, zoals de mogelijkheid om een eigen verslag samen te stellen, video's te zien en de kerngegevens te bekijken via een interactieve 'grafiekengenerator'. Afgelopen jaar bezochten zo'n 40.000 mensen de online jaarverslagensites (Nederlands en Engels).

Vorig jaar was de Rabobank ook de eerste bank in Nederland met een site voor mobiele telefoons waarop de kerngegevens van de Rabobank Groep 24/7 te raadplegen zijn. Die mobiele site wordt wekelijks door zo'n 450 mensen geraadpleegd.

Ook dit jaar zet de innovatie rondom de jaarverslagen door. Zo wordt de 'mediamix' uitgebreid met een iPad-versie van het jaarverslag, gecombineerd met informatie gericht op investeerders. Deze financiële App is naar verwachting eind mei in de App Store beschikbaar.
---

Links

Omslag jaarverslag 2010

* Jaarverslagensite

* Kerngegevens mobiele site