Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T - 5 april 2011

Shi Yinhong over de discrepantie tussen internationale richtlijnen en China's buitenlands beleid

Zevende lezing in de SID-Lezingenserie 2010-2011 "Global Values in a Changing World"

18 april 2011: Shi Yinhong (Renmin Universiteit, China)

Inzicht in China's buitenlands beleid, als een van de grootste spelers in de wereldeconomie, is van toenemend wereldwijd belang. Shi Yinhong, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Remnin Universiteit van China, meent dat dit beleid is doordrongen van dilemma's en niet kan worden begrepen als enkel wordt gekeken naar algemene signalen. Op maandag 18 april, in de zevende lezing van de SID-lezingenserie 2011-2011 aan de VU in Amsterdam, zal Shi ingaan op de discrepantie tussen internationale richtlijnen en China's specifieke geval.

China's buitenland beleid kan niet worden begrepen aan de hand van de mate waarin het zich conformeert aan universele normen. Een groot aantal factoren heeft invloed op China's positie in de wereld en zijn houding ten opzichte van mondiale uitdagingen. Vooral op het gebied van veiligheid zien we grote contrasten tussen internationale richtlijnen en de specifieke positie van China, of het nu gaat om kwesties van non-proliferatie en terrorisme of humanitaire kwesties als genocide en etnische zuivering. Shi zal dit in zijn lezing voornamelijk toelichten aan de hand van China's houding ten opzichte van het nucleaire programma van Noord-Korea, misschien wel het meest prominente voorbeeld van de discrepantie tussen internationale normen en China's buitenlands beleid.

Shi Yinhong was verbonden aan verschillende universiteiten in China, Japan en de Verenigde Staten, en is momenteel hoogleraar Internationale Betrekkingen en directeur van het Centrum voor Amerikaanse Studies aan de Renmin Universiteit van China. In zijn onderzoek richt hij zich op de geschiedenis en ideeën rond internationale betrekkingen, strategische studies en buitenland beleid van China en de Verenigde Staten.

De discussie wordt geleid door Tom Zwart, hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit van Utrecht en directeur van de Onderzoekschool Rechten van de Mens.