Gemeente Asten Educatieve Agenda

Ondertekening Lokaal Educatieve Agenda

Op maandag 18 april ondertekenen diverse betrokken partijen de Lokaal Educatieve Agenda. Deze ondertekening vindt plaats in de Trouwzaal van de gemeente Asten van 14.00 tot 14.30 uur.

De lokale educatieve agenda is een agenda van de schoolbesturen, kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en de gemeente die op basis van gelijkwaardigheid afspraken maken over de educatieve thema's waarop zij gezamenlijk resultaat willen boeken. Dit bijzondere document geeft een beschrijving van de ambitie die de partners nastreven en de onderwerpen die in de periode 2011-2014 opgepakt zullen worden. De lokale educatieve agenda vormt een leidraad waarlangs de partijen de komende jaren willen werken.

In september 2010 is in Asten een start gemaakt met het opstellen van een lokale educatieve agenda. Gekozen is voor een interactieve aanpak. Interactief door de samenwerking van de schoolbesturen, voorschoolse instellingen en de gemeente Asten. De lokale educatieve agenda is een leidraad voor samenwerking op bestuurlijk niveau en bestaat uit onderwerpen waar partners zich gezamenlijk voor willen inzetten. In deze lokale educatieve agenda leggen de gemeente Asten, Stichting PRODAS, Stichting PlatOO, Stichting Peuterspeelzaal Pinkeltje en Korein Kinderplein de ambitie en onderwerpen vast.

Deze lokale educatieve agenda beslaat de periode 2011-2014 (dit is de periode waarvoor de gemeente middelen krijgt voor het onderwijsachterstandenbeleid). De agenda is een instrument bij de uitvoering van beleid, het is dus geen beleidsnotitie. De lokale educatieve agenda structureert het gezamenlijk overleg, nodigt uit om activiteiten op elkaar af te stemmen en biedt mogelijkheden beleid gezamenlijk te formuleren, uit te voeren en te evalueren.

Een lokale educatieve agenda kan onderwerpen bevatten die de gehele schoolloopbaan van kinderen en jongeren betreffen, van de voorschoolse periode tot en met het HBO en de volwasseneneducatie. In Asten is gekozen om de eerste periode de agenda te vullen met onderwerpen die gericht zijn op de leeftijdsgroep 0-12 jarigen. Zo blijft de agenda ook beheersbaar.

Gekozen is voor de volgende onderwerpen:


- Taalontwikkeling;


- Doorgaande ontwikkelingslijn;


- Opvoeden en opgroeien;


- Brede school.