Nederlandse Orde van Advocaten

Award voor mensenrechtenadvocaat

18-04-2011 | 0 reacties

De eerste Lawyers for Lawyers Award is vorige week vrijdag 15 april uitgereikt aan Alec Muchadehama, mensenrechtenadvocaat uit Zimbabwe. Muchadehama verdedigt activisten en oppositieleden. Hij wordt constant bedreigd en heeft moeten onderduiken. Veel van zijn collega's zijn intussen het land ontvlucht, maar Muchadehama blijft zich inzetten voor de mensenrechten.

Moed
'Dit is een man die laat zien dat zijn wil naar vrijheid en rechtvaardigheid na vele jaren van onderdrukking ongebroken is.' Dit zei de Nederlandse mensenrechtenambassadeur, Lionel Veer, tijdens de uitreiking van de award in Amsterdam tegen Muchadehama. Volgens de jury toont Muchadehama buitengewone moed in een land dat wordt geregeerd door willekeur en geweld. Hij kreeg een beeldje en een geldbedrag van 10.000 euro.

L4L
De Lawyers for Lawyers Award is in het leven geroepen door de Nederlandse stichting Lawyers for Lawyers (L4L). L4L ondersteunt advocaten die hun beroep niet in vrijheid kunnen uitoefenen. In veel landen worden advocaten bedreigd, vervolgd of zelfs vermoord. Vaak door hun eigen overheid, omdat advocaten strijden tegen schendingen van mensenrechten die worden begaan of goedgekeurd door diezelfde overheid.