Openbaar Ministerie

Celstraf geëist voor veroorzaken dodelijk ongeval Achterveld

18 april 2011 - Arrondissementsparket Utrecht

De officier van justitie te Utrecht heeft vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van 14 maanden en vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist tegen een 20-jarige man. Hem wordt verweten op 9 januari van dit jaar een dodelijk ongeval te hebben veroorzaakt na afloop van een bedrijfsfeest in Achterveld.

Vier mannen waren samen in een auto naar het bedrijfsfeest gereden. Na afloop van het feest ontstond er een ruzie over wie de auto zou moeten besturen. Degenen met een rijbewijs hadden allemaal te veel gedronken. De eigenaar van de auto stond erop zelf de auto te besturen. Hierop ontstond een vechtpartij. De 20-jarige man, die geen rijbewijs had, is daarop in de auto gestapt en weggereden om volgens zijn verklaring hulp te gaan halen om de vechtpartij te sussen. Toen hij terugkwam, zag hij de anderen niet meer. Hij is daarop eerst doorgereden, vervolgens gekeerd en op de terugweg heeft hij de eigenaar van de auto aangereden op de Aschatterweg. Enkele uren later overleed deze man in het UMC aan zijn verwondingen.

Hoewel uit het technisch onderzoek niet is vast te stellen hoe hard hij precies reed op het moment van de aanrijding, heeft hij volgens de officier van justitie in ieder geval te hard gereden gezien de omstandigheden. Er was geen straatverlichting, hij had geen rijbewijs, had twee maal de toegestane hoeveelheid alcohol op, had eerder op de avond geblowd en kon verwachten dat er mensen op de weg zouden lopen. Volgens het zichtonderzoek zou hij 34 meter zicht hebben gehad en als hij 35 kilometer per uur zou hebben gereden, zoals de verdachte zelf verklaarde, dan was de stopafstand 26,1 meter geweest en had hij dus kunnen stoppen. De verdachte verklaarde te hebben geremd, ook met de handrem, maar op de weg zijn geen remsporen aangetroffen. Al met al verweet de officier van justitie hem roekeloos te hebben gereden waardoor het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Zij eiste, naast de 14 maanden celstraf en vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid, ook nog eens de ten uitvoerlegging van eerdere voorwaardelijke straffen voor vergelijkbare feiten, namelijk vier weken jeugddetentie.