Groen!

Parlementaire hoorzitting over studie Nationale Bank nodig

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 18 april 2011 in "Klimaat en energie"

De Nationale Bank legt de laatste hand aan een inschatting van de nucleaire rente. Volgens de eerste geruchten zou volgens het verslag de nucleaire jaarwinst schommelen tussen 750 miljoen euro en 900 miljoen euro. Dat is ver onder het CREG-cijfer van circa 2 miljard euro. Groen! wil daarom een hoorzitting in het parlement met de Nationale Bank en de CREG.

"Het rapport van de Bank is belangrijke informatie, maar dat betekent niet dat het debat nu plots helemaal beslecht is. De berekeningen van twee overheidsinstanties vertonen duidelijke verschillen en die moeten worden uitgeklaard. Pas na een hoorzitting kan er een politieke beslissing komen over de hoogte van de nucleaire rente en uraniumtaks", zegt Groen!-Kamerlid Kristof Calvo.

Het cijfer van 800 miljoen voor Electrabel en SPE samen is opmerkelijk laag. "Als de totale winst van Electrabel `slechts' 700 miljoen euro bedraagt, is het toch opmerkelijk dat Electrabel bereid was om jaarlijks 250 miljoen euro te betalen alleen al om de drie kleinste en oudste reactoren langer open te houden? Zeker wanneer je weet dat de levensduurverlenging grote veiligheidsinvesteringen vereist", meent Kristof Calvo.

Groen! vraagt zich af wat de Nationale Bank juist heeft berekend. Over hun opdracht is minister Magnette nooit erg duidelijk geweest. Is het geciteerde bedrag enkel de rente door de afschrijving of de volledige winstmarge met de nucleaire productie en verkoop? En op welke gegevens baseert de Nationale Bank zich? Heeft de Bank dan wel kunnen beschikken over alle gegevens, terwijl de CREG dat als een probleem signaleerde?

Wellicht worden de financiële stromen binnen de Electrabel-groep niet of onvoldoende in rekening gebracht. "Zo verkoopt Electrabel NV nucleaire stroom aan Electrabel Customers Solutions. Om een volledig beeld te hebben van de nucleaire winsten moeten zulke interne verschuivingen en daaraan gekoppelde winsten ook in kaart worden gebracht", vindt Calvo.

"Er zijn dus nog veel vragen en die willen we zo snel mogelijk beantwoord zien in het parlement. Het studiewerk van de CREG en NBB is belangrijk, maar het is niet aan hen om de politieke knopen door te hakken. Dat is en blijft de opdracht van het parlement en de regering. Groen! is en blijft voorstander van een substantiële nucleaire taks. Die taks moet gebruikt worden voor investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing. In geen geval kan de regering van lopende zaken zo'n belangrijke beslissing zonder eerst de goedkeuring van het parlement te vragen," besluit Calvo.


Contact: Kristof Calvo -